Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Katastrofalan potres

Pokazivanje ljudskosti u najtežim trenucima briše sve razdore i prepreke

Autor: Hina

12.02.2023. 14:04
Pokazivanje ljudskosti u najtežim trenucima briše sve razdore i prepreke

Foto: ReutersKatastrofalan potres u Turskoj i Siriji s najmanje 28.000 žrtava i apokaliptičnim prizorima gradova sravnjenih sa zemljom nadahnuo je poteze solidarnosti poput anonimne donacije 30 milijuna USD, vojnika koji nesebično pomaže ili susjedne Grčke koja je među prvima pritekla u pomoć tradicionalnoj suparnici.


Pakistanac koji živi u SAD-u donirao je 30 milijuna dolara obiteljima poginulih i ozlijeđenih u dva potresa u južnoj Turskoj i Siriji, rekao je u subotu pakistanski premijer Shehbaz Sharif, izrazivši zahvalnost tom poslovnom čovjeku čije ime nije otkriveno, prenosi agencija Anadolija.j


“Duboko dirnut primjerom anonimnog Pakistanca koji je ušao u tursko veleposlanstvo u SAD-u i donirao 30 milijuna dolara za žrtve potresa u Turskoj i Siriji”, tvitao je Shehbaz Sharif.
“Ovo su tako veličanstvena djela filantropije koja omogućuju čovječanstvu da pobijedi naizgled nepremostive zapreke”, dodao je.


Požrtvovnost turskog vojnika


Turski vojnik prebačen je pak bagerom u subotu na balkon na drugom katu oštećene kuće u Antakyji kako bi pokušao pronaći mobitel koji je pripadao 75-godišnjoj ženi koja se bojala da joj je sin mrtav nakon pet dana bez kontakta.


Žena je zamolila humanitarne radnike da pronađu njezin telefon kako bi mogla nazvati sina, dok je čekala u obližnjem parku gdje su postavljeni šatori za one koji su ostali bez domova.


Murathan Adil, vojnik specijalnih snaga koji je došao u južni grad iz Ankare kako bi pomogao u spašavanju, podignut je na balkon a drugi spasilac iznutra mu je dodao torbu sa ženinim stvarima među kojima je bio i mobitel.


Iako ga na kraju nije uspjela sama nazvati jer je mobitel bio ispražnjen nego ga je nazvala druga osoba koja je čula njegovo ime, ispostavilo se da je ženin sin živ i zdrav kada se javio na mobitel.


“Kao da si mi dao cijeli svijet”, rekla je žena koja se predstavila kao mama Busra o trenutku kada je čula glas svog sina.


Tradicionalna suparnica među prvima priskočila u pomoć 


Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias doputovao je u nedjelju u Tursku kako bi, unatoč dugoj povijesti suparništva, izrazio potporu Atene susjedu nastradalom u razornom potresu, priopćilo je njegovo ministarstvo.


Ovo je prvi posjet nekog europskog ministra Turskoj od katastrofalnog potresa.


Dendias se sastao s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom, pokazuju snimke javne mreže ERT TV, a zatim će dvojica čelnika u helikopteru zajedno obići nastradalo područje.


Ministri će posjetiti Antakiju, gdje grčki spasioci sudjeluju u operacijama potrage i spašavanja.


Dendias će razgovarati i o povećanju pomoći Turskoj.


Grčka, koja s Turskom ima višestoljetnu povijest suparništva, bila je među prvim europskim zemljama koje su susjedu uputile spasilačke ekipe i humanitarnu pomoć u prvim satima nakon katastrofe.


Dvije zemlje, partneri u NATO-u, ne slažu se u vezi s migrantskim pitanjem dok Atenu optužuju da vraća migrante sa svoje granice s Turskom. Nisu suglasne ni u vezi s ugljikovodicima u Sredozemnome moru zbog toga što Ankara dovodi granice u pitanje.


No Grčka i Turska, obje zemlje smještene na rasjedima, imaju i povijest međusobnog pomaganja u ovakvim prirodnim katastrofama.


Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis odmah je u ponedjeljak razgovarao telefonom s predsjednikom Erdoganom i ponudio mu “žurnu pomoć”.


Grčka vlada je dosad poslala u Tursku 80 tona medicinskog materijala i opreme za prvu pomoć.