Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Nesigurno okruženje

Šef hrvatskog tima spasioca u Turskoj: “Pucalo se blizu nas, situacija je teška, krade se sve”

Autor: Marinko Glavan

12.02.2023. 13:30
Šef hrvatskog tima spasioca u Turskoj: “Pucalo se blizu nas, situacija je teška, krade se sve”

Foto: Ravnateljstvo Civilne zaštiteSpasilačkim ekipama u Turskoj sve veći problem postaje sigurnosna situacija na terenu, sa sve češćim sukobima grupa lokalnog stanovništva, uz korištenje vatrenog oružja, krađama, pljačkama i intervencijama vojnih postrojbi koje pokušavaju održati kakav-takav red, potvrdio nam je je u telefonskom razgovoru Siniša Badovinac, zapovjednik operacija na terenu hrvatskog tima .


– Teško je više raditi bez pratnje policije ili vojske. U neposrednoj blizini jednog od naših potražnih timova u subotu je došlo do sukoba dvije veće grupe lokalnih stanovnika, pri čemu je došlo i do pucnjave, a na kraju se u sukob uplela i vojska.


Kolege iz Ukrajine, s kojima smo dijelili područje pretrage, bili su napadnuti tijekom potrage, a njihov zapovjednik povukao je sve snage u bazu, iz koje više ne izlaze na teren bez policijske pratnje, kazao je Badovinac, inače zapovjednik Državne interventne postrojbe Civilne zaštite u Rijeci.
U gradu je, dodaje, opljačkano sve što se opljačkati moglo, posebno trgovine, ljekarne, benzinske crpke i slično.


– Krade se sve. Na meti su prvenstveno trgovine, odnosno ono što je od njih ostalo i ljekarne. Sve su opustošene i zjape prazne. Ništa ne radi, tako da je nemoguće kupiti bilo što. Poseban je problem opskrba gorivom jer niti jedna benzinska crpka u gradu i okolici ne radi, ali zapravo je nemoguće doći do bilo čega što bi vam moglo zatrebati. Mi smo na teren stigli potpuno opremljeni i samodostatni za period od deset dana rada, tako da nam ništa ne nedostaje po pitanju zaliha, kaže Badovinac, dodajući da se lokalno stanovništvo opksrbljuje na način da se zalihe hrane, vode, odjeće i drugih potrepština doslovce ostavljaju na ulicama, svakih stotinjak metara, pa svatko uzima što mu je potrebno.


Neke države, poput Njemačke i Austrije, odlučile su u subotu, iz sigurnosnih razloga, povući svoje timove i prekinuti spasilačke napore u Hatayu. Njemačka Savezna agencija za tehničku pomoć (THW) i humanitarna organizacija I.S.A.R Germany priopćile su u subotu da se sigurnosna situacija pogoršava iz sata u sat, zbog čega njihovi timovi do daljnjeg ostaju u zajedničkoj bazi u gradu Kirikhanu, javlja njemačka agencija dpa.


Badovinac kaže da još ne zna do kad će hrvatski spasilački tim, koji broji 41 osobu, od kojih je čak 26 iz Rijeke, sa sedam timova s potražnim psima, ostati u Turskoj, ali smatra da bi prema Hrvatskoj mogli krenuti tijekom nedjelje ili ponedjeljka jer potrebe za potragama više gotovo da i nema.


– Danas (u subotu, op.a.) smo u jutarnjim satima odradili potrage na osam lokacija, sa psima i tehničkim uređajima za traganje. Nismo našli žive osobe, već isključivo tijela poginulih. Inače, svaka intervencija u ovakvim katastrofalnim događajima poput potresa koji je pogodio Tursku podijeljena je u pet faza. Prva je faza izviđanje, neposredno nakon potresa ili neke druge katastrofe, koje odrađuju lokalne snage kako bi utvrdile razmjere štete i koja su najpogođenija područja. Druga faza je potraga za preživjelima. Nakon toga slijedi treća faza, to je spašavanje preživjelih iz ruševina bez armaturne konstrukcije, do kojih se može doći bez upotrebe teških građevinskih strojeva.


U četvrtoj fazi također je riječ o spašavanju, ali iz ruševina za čije pomicanje je potrebna teška mehanizacija. Na kraju slijedi peta i posljednja faza – raščišćavanje ruševina i vađenje mrtvih tijela. Mi smo ovdje, nažalost, već u petoj fazi, u kojoj prestaje potreba za radom našeg tima jer je to posao koji će trajati još mjesecima, a odrađivat će ga turske postrojbe i tvrtke. Tu i tamo se još dogodi da dođe dojava o glasovima koji se čuju iz ruševina pa se na tim lokacijama vraća u drugu fazu, odnosno potragu, ali preživjelih više gotovo da i nema, a sa svakim danom koji prolazi šanse da ih bude će se drastično smanjivati, objašnjava Badovinac.