Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SJEDNICA VLADE

Plenković o inflaciji i umirovljenicima: ‘Povećanje penzija od 8,42 posto najveće je u posljednje 24 godine’

Autor: Hina

24.08.2023. 20:32
Plenković o inflaciji i umirovljenicima: ‘Povećanje penzija od 8,42 posto najveće je u posljednje 24 godine’

Foto: Davor KovačevićPremijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da napori za smanjivanje inflacije zahtijevaju punu odgovornost i solidarnost svi aktera, pa i nadzor i pritisk na one koji dižu cijene neopravdano, a da će Vlada i dalje razmatrati sve mogućnosti kako bi se inflacija i dalje smanjivala.


Osvrnuvši se u uvodu sjednice Vlade na inflaciju, Plenković je ustvrdio da krizne mjere Vlade kojima je među ostalim ograničen rast cijena energenata, doprinosi usporavanju inflacije već sedam mjeseci zaredom, a Vlada želi da se taj trend i dalje nastavi, pa stoga nije prihvatljivo da se dižu cijene koje nemaju veze s toškovima ili rastom
cijena inputa.


Sedam posto


“Napori za smanjivanje inflacije zahtijevaju punu odgovornost i solidarnost svih aktera, pa i nadzor i pritisak u konačnici na one koji dižu cijene neopravdano. Vlada će i dalje razmatrati sve mogućnosti kako bi se smanjivala inflaciju, koja je u ovom trenutku nešto viša od sedam posto”, kazao je Plenković.
Podsjetimo, stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena usporila je u srpnju na 7,3 posto na godišnjoj razini, prema drugoj procjeni Državnog zavoda za statistiku.


Svinjska kuga


U vezi problema afričke svinjske kuge (ASK), Plenković je kazao da taj problem osobito postoji u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali prijeti i drugim županijama u Hrvatskoj. Podsjetio je da sutra započinje isplata potpora za proizvođače svinja za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge.


Riječ je o 7,5 milijuna eura vrijednom programu potpore sektoru svinjogojstva zbog onemoguće neaktivnosti uslijed ASK i to bez podnošenja zahtjeva gospodarsatva kojima su eutanazirane svibnja.


Posjednicima kojima su svinje eutanazirane do 20. kolovoza potpore će biti isplaćene početkom rujna te će se kontinuirano nastavljati i dalje u okviru Programa potpore sektoru svinjogojstva uz mogućnost povećanja financijskih sredstava, naveo je.


Plenković je podsjetio da su u svrhu ublažanja negativnih posljedica pojave ASK-a donijeli dva programa pomoći za oštećene uzgajivače, ukupne vrijednosti 12,5 milijuna eura, a i već u prvim danima pojave te bolesti Ministarstvo poljoprivrede je donijelo rješenje o određivanju zona ograničenja i izdalo naredbu za mjere kontrole radi njezina suzbijanja.


Zahvalio je svima koji sudjeluju u tom procesu – inspekciji, veterinarima, civilnoj zaštiti te policiji koja je aktivirala punktove pod nadzorom.


Najveće u zadnje 24 godine


Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade da je povećanje mirovina temeljem usklađivanja od 8,42 posto, koje će umirovljenici primiti u rujnu, najveće u posljednje 24 godine a najavio je i isplatu dodatka na plaću za 29.000 državnih službenika i namještenika.


“Stopa povećanja od 1. srpnja iznosi 8,42 posto, riječ je o najvećoj stopi usklađivanja mirovina od 1. srpnja 1999.”, rekao je premije, dodavši da će to će utjecati na prosječno povećanje mirovina za oko 38 eura.


Prosječna neto mirovina, bez međunarodnih mirovina, bi nakon ovog usklađivanja bila 508 eura. To predstavlja ukupno povećanje ove godine za 60 eura samo po osnovi usklađivanja, naglasio je.


Vlada će danas usvojiti izmjene zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe, a premijer je istaknuo da se izmjenama podiže iznos nacionalne naknade na 150 eura i pojednostavljuju uvjeti za ostvarivanje prava.


Naveo je i da su prosječne mirovine u mandatu njihove vlade od listopada 2016. do danas povećane za 44 posto, odnosno 133 eura, a najniža mirovina povećana je za 51 posto, odnosno 106,46 eura te poručio da će nastavit poduzimati mjere kako bi mirovine i dalje rasle.


“Vodit ćemo računa, posebno umirovljenicima, pri izradi novih paketa potpore. Mjere će biti ciljane, usmjerene prvenstveno prema onima koji su najugroženiji”, rekao je.


Isplata dodatka na plaću obuhvatit će 29.000 zaposlenih u državnoj službi


Vlada će danas na sjednici donijeti i odluku o isplati dodatka na plaću u visini od pet do deset posto državnim službenicima i namještenicima, i to onima, istaknuo je premijer, koji u najvećoj mjeri nemaju dodataka.


Riječ je o dodacima koji će biti isplaćeni za plaću u kolovozu već u rujnu ove godine, a pravo na dodatak do uvođenja novog sustava ostvarit će gotovo 29.000 zaposlenih u državnoj službi.


Riječ je o policijskim službenicima, pravosudnim policajcima, službenicima carine i porezne uprave te službenicima koji ne ostvaraju nikakav dodatak na plaću.


“Ovo je odluka koja se može uklopiti u našu politiku kontinuiranog rasta plaća, rezultat dijaloga sa socijalnim partnerima, razumijevanja okolnosti u kojima se nalazimo”, ustvrdio je Plenković.


Dodao je da se radi na pripremi usvajanja zakona o plaćama u državnoj i javnoj službi u drugom čitanju te usporedno s time i s uredbama – jednom za javnu, drugom za državnu službu, čime će se napraviti “velika reformu sustava plaća koja će omogućiti kvalitetniji i uravnoteženiji i pravedniji sustav od ovoga koji imamo danas”.


“To naravno znači i veće plaće za službenike i namještenike u javnoj i državnoj službi”, poručio je.