Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ŽESTOKA REAKCIJA

Ruski veleposlanik otvoreno zaprijetio BiH zbog podrške Ukrajini

Autor: Hina

24.08.2023. 14:00
Ruski veleposlanik otvoreno zaprijetio BiH zbog podrške Ukrajini

Foto: ReutersRusko veleposlanstvo u BiH u četvrtak je uputilo otvorenu prijetnju toj zemlji zbog potpore koju pruža Ukrajini uz konstataciju kako odlazak članova Predsjedništva BiH u Kijev smatra činom neprijateljstva prema Rusiji.


Iz ruskog veleposlanstva u Sarajevu reagirali su optužbama zbog činjenice da su predsjedatelj i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović otputovali u službeni posjet Ukrajini i u Kijevu sudjelovali na samitu Krimske platforme koju je ukrajinska diplomacija pokrenula kako bi afirmirala pravo te zemlje na očuvanje teritorijalnog integriteta uključujući tu i Krim koji je Rusija protivno međunarodnom pravu anektirala nakon okupacije 2014. godine.


Komšić je u govoru na samitu u četvrtak iskazao potporu BiH tim nastojanjima istaknuvši kako je obrana teritorijalnog integriteta Ukrajine obveza cijelog slobodnog svijeta.
“Sada je vrijeme da ta podrška bude šira i jača. Svakim danom Ukrajina jača, a agresor je sve slabiji, očajniji i opasniji. Njegova smrt se mora ubrzati”, potvrdio je to stajalište Komšić i u govoru kojega je održao na kijevskom trgu Majdan u povodu ukrajinskog nacionalnog praznika Dana nezavisnosti.


Odana počast Ukrajincima


“Prisutnost na ovakvim skupovima doživljavamo kao otvoreno neprijateljski čin. Svaki oblik pridruživanja spomenutoj inicijativi smatramo napadom na teritorijalni integritet Ruske Federacije. Zadržavamo pravo da odgovorimo na neprijateljske akcije”, stoji u izjavi ruskog veeposlanstva objavljenoj na njihovoj Facebook stranici.


Komšiću i Bećiroviću zamjerili su i to što su u srijedu u Buči odali počast Ukrajincima koje su ruske snage pogubile nakon privremene okupacije tog grada i gdje je ubijeno više od 100 osoba, mahom civila. Masakr u Buči ruska je diplomacija sada označila kao “kazališnu predstavu” i “inscenirani događaj”.


Iz ruskog su veleposlanstva istodobno pozdravili odnos kojega prema Ukrajini zauzimajući proruska stajališta imaju srpska članica Predsjednštva BiH Željka Cvijanović i njen stranački šef Milorad Dodik


“U tom kontekstu, izjava jednog od članova Predsjedništva BiH da ‘Bosna i Hercegovina time izražava podršku Ukrajini’ nije samo manifestacija megalomanije, već i grubo kršenje ustava BiH, a samim tim i Daytonskog sporazuma”, stoji u izjavi ruskog veleposlanstva.