Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

TOPLINSKI VAL

Pred nama je vreli vikend, skoro cijela zemlja bit će u crvenom

Autor: Hina

24.08.2023. 15:00
Pred nama je vreli vikend, skoro cijela zemlja bit će u crvenom

Foto: Luka Jeličić / D. Puklavec PIXSELLNakon vrelog vikenda, početkom tjedna završava toplinski val, izvijestili su u četvrtak iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). U petak, subotu i nedjelju na splitskom i dubrovačkom području upozorenje je na toplinski val najvišeg stupnja, što znači da će biti u “crvenom”, baš i riječko područje koje u nedjelju iz crvene prelazi u narančastu zonu.


Toplinski val će za vikend zahvatiti cijelu Hrvatsku kad će sva područja biti u u narančastom ili u zoni velike opasnosti, a u nedjelju će samo gospićko područje prijeći u žuto što znači da će ondje opasnost od toplinskog vala biti umjerena.


Zbog toga se treba kloniti najvrelijih dijelova dana, piti dosta tekućine i slijediti naputke za zaštitu od vrućine te prilagoditi svoje eponašanje.
“U ponedjeljak završava toplinski val. Potom u nastavku tjedna svježije”, izvijestili su iz DHMZ-a.


“I sljedećih će dana ovoga tjedna biti vruće, mnogima i sparno, uz umjerenu i veliku, na Jadranu i vrlo veliku opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje.


No, ponegdje će biti i pljuskova s grmljavinom, rjeđe u četvrtak i nedjelju, a češće početkom novoga tjedna, kada je i najveća vjerojatnost za lokalna olujna nevremena. I dok ona još nisu sigurna – pad temperature je neprijeporan”, rekao je za HRT Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.


“Od petka će na kopnu mjestimice puhati umjeren jugozapadnjak. I dalje će biti sunčano, većinom u nedjelju uz mogućnost za lokalne pljuskove u popodnevnim satima. Uz to, do kraja se tjedna nastavlja toplinski val. I na Jadranu idući dani stabilni, sunčani i vrući, uz i dalje toplinski val koji može utjecati na zdravlje.


Vjetar slab do umjeren jugozapadni, a od subote ponegdje jugo. Prema kraju nedjelje na sjevernom je Jadranu povećana vjerojatnost za mjestimice malo kiše ili pokoji neverin.”, rekao je Mikec.