Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Premijer iz Splita

Plenković: "Idemo korak po korak što se cijena tiče, koliko znam dio trgovaca je već vratio cijene na staro"

Autor: Hina

13.01.2023. 20:47
Plenković:

Foto: RTLPredsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, referirajući se na ultimatum koji su poslali trgovcima da do petka vrate cijene, rekao je kako se ide ‘korak po korak’ i sve prikupljene podatke pažljivo će analizirati, a napomenuo je i da je dio aktera cijene vratio.


“Idemo korak po korak. Svi mehanizmi su tu. Pažljivo ćemo analizirati sve podatke koje prikupe službe. Jedan dio aktera je vratio cijene i nakon naših političkih poruka i nakon nalaza inspekcijskih službi”, izjavio je Plenković novinarima u petak, prilikom obilježavanja 33. godišnjice gradskog HDZ-aSplit.


Izjavu Nataše Tramišak kako nije dobila obrazloženje zašto je smijenjena s mjesta ministrice nije želio ponovo komentirati. Napomenuo je kako je Ivan Anušić bio jedini član predsjedništva HDZ-a koji nije bio za njezinu smjenu, no i da je za novog ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine podržao Branka Bačića.
Dolazak u Split isključivo vezan uz obljetnicu HDZ-a


Plenković se osvrnuo i na facebook objavu splitskog gradonačelnika Ivice Puljka koji je ranije danas izrazio žaljenje što o njegovom dolasku nije obaviješten Grad Split “jer bi zaista voljeli ugostiti premijera i iskoristiti priliku za razgovor o projektima”.


Rekao je da “nije znao za tu informaciju”, te dodao da je danas obljetnica HDZ-a, njegov dolazak u Split isključivo je vezan za to i danas “nije taj dan”. Ustvrdio je i kako vidi da je Puljku “prioritet kako da smijeni novog predsjednika HDZ-a Splita Tomislava Šutu”.


Za splitskog je gradonačelnika također rekao kako je “čovjek koji je u stanju reći da su mu Schengen i euro dobra vijest”.


“Oni koji nisu dali nikakav doprinos velikim strateškim projektima za Hrvatsku, za razliku od HDZ-a i HDZ-ove Vlade, a on je jedan od tih, jer tako to komentira, onda nema element identifikacije. Kada nemate element identifikacije s reformama i s višegodišnjim zahtjevnim procesima onda se prema tome odnosite kao prema nekoj vijesti. Meni je jučer Kaja Kalas estonska premijerka uz zagrljaj i poljubac iskreno čestitala na tome. Ja još nikoga iz oporbe nisam čuo da nam je čestitao”, ustvrdio je Plenković.


Komentirao je i izjavu jednog od utemeljitelja HDZ-a kako treba preispitati suradnju s Domovinskim pokretom u županiji rekavši da kada netko sebi u naslov stranke stavi Domovinski pokret, a u stanju je za razliku od ‘furbastih lijevih’ koji se nisu uključili u glasovanje o misiji pomoći Ukrajini biti toliko mudar da glasa protiv, onda jako dvoji o njihovoj upućenosti, motivima i znanju.


“To su odabiri koje za stranke koje pretendiraju imati domoljubni imidž, to su porazni, katastrofalni odabiri. To ozbiljne političke stranke ne rade. I tu je ta ključna razlika između HDZ-a i političke sitneži”, rekao je Plenković.