Petak, 1. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PLAN OPORAVKA Neizbježne su posljedice gospodarske krize prouzročene koronavirusom

11.10.2020. 17:31


Kao što vidimo, broj zaraženih koronom i kod nas raste iz dana u dan, a Stožer najavljuje nove, strože mjere već od ovog tjedna, kazala je Biljana Borzan, hrvatska eurozastupnica i potpredsjednica europskih socijaldemokrata u Europskom parlamentu sudjelujući u nedjelju u Zadru na okruglom stolu na temu »Socijaldemokratski prioriteti za ekonomski oporavak EU (covid 19), Plan oporavka«, a koji je sama organizirala.
Ovom skupu prisustvovali su brojni SDP-ovi gradonačelnici iz cijele Hrvatske s ciljem da ih se upozna sa svim prijedlozima koje će europski socijaldemokrati staviti pred Europsku komisiju kako bi se pomoglo državama članicama, a pozdravni govor putem videoporuke uputio je i Peđa Grbin, novoizabrani predsjednik SDP-a Hrvatske.
U trenucima dok po Europi jača broj zaraženih koronavirusom i dok se iznova uvode sve rigoroznije mjere od strane Stožera, jasno je kako će nakon zdravstvene uslijediti i posljedice gospodarske krize s kojom se moramo znati suočiti. Upravo iz tog aspekta članovima Okruglog stola obratila se i Biljana Borzan.
– Jasno je kako nam nakon zdravstvene slijede i posljedice gospodarske krize na koju moramo biti spremni. Hrvatska je dobila odličan poticaj kroz paket mjera financijske pomoći koji nam se nudi. Ta nam je pomoć stavljena na raspolaganje kao, uz Bugarsku, najsiromašnijoj članici EU, ali to nije novac koji će pasti s neba ukoliko ga ne budemo spremni povući. Stoga je iznimno važno da reagiramo kvalitetno i uzmemo ono što nam se nudi jer nam je taj novac prijeko potreban kako bismo ublažili gospodarske posljedice koronakrize koje se prelamaju preko leđa naših građana, rekla je Borzan
Uz brojne kolege gradonačelnike i gradonačelnice, na Okruglom stolu je sudjelovao i novoizabrani član Predsjedništva SDP-a Hrvatske, gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević.
– Važno je djelovati brzo, imati znanje, viziju i operativnost kako bi se iskoristila svaka pomoć koja nam se nudi od strane Europske komisije. Stoga su nam ovakve informacije koje ćemo danas doznati od naše eurozastupnice Biljane Borzan ključne kako bismo se čim bolje pripremili za vrijeme koje dolazi, rekao je Krstičević.