Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

SRBIJA

Peti građanski prosvjed u Beogradu mjesec dana nakog tragedije u školi

Autor: Hina

03.06.2023. 18:32
Peti građanski prosvjed u Beogradu mjesec dana nakog tragedije u školi

Foto: ReutersProsvjed “Srbija protiv nasilja” , peti u nizu nakon dvije tragedije u beogradskoj osnovnoj školi i dva sela kod Mladenovca, održat će se u petak popodne u Beogradu, a namjera prosvjednika je da u povorci od Skupštine Srbije okruže četvrt u kojoj je sjedište predsjednika Republike. Prosvjedi su potaknuti dvjema masovnim pucnjavama s početka svibnja, kada je ubijeno 18 mladih ljudi koje prosvjednici vide kao žrtve toleriranja nasilja u javnom prostoru i medijima pod kontrolom vlasti, a današnji se održava točno mjesec dana nakon ubojstva u OŠ “Vladislav Ribnikar”.


Na prethodna četiri prosvjeda, održana na poziv proeuropske oporbe, deseci tisuća prosvjednika blokralo je središte grada, dvaput glavnu prometnicu na autocesti kroz prijestolnicu, a prošle subote u povorci je blokirana Radio-televizija Srbije, čije izvještavanje prosvjednici ne vide kao informiranje u javnom interesu već kao nekritičku naklonost aktualnoj vlasti.


Današnji prosvjed bi mogao biti još masovniji uslijed oštrih reakcija u javnosti nakon što su zastupnici vladajuće Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije nazvali “šljamom” glumce koji su podržali prosvjednike i njihove zahtjeve. Glumci su ovog tjedna objavili proglas nazivajući nasiljem ocjene zastupunika SNS-a. Organizatori prosvjeda upozorili su da bi na današnji skup mogli biti ubačeni provokatori iz desničarskih skupina pod kontrolom vlasti kako bi se delegitimirali zahtjevi prosvjednika.


Foto: Reuters


Popis zahtjeva
Poručeno je da  neće biti razgovora s predsjednikom Srbije sve dok ne budu ispunjeni svi zahtjevi građana koji “traže normalnu državu, u kojoj će svi biti sigurni”.


Među ostalim, traži se smjena vodstva RTS-a, oduzimanje nacionalnih frekvencija komercijalnim provladinim televizijama Pink i Happy zbog kršenja zakona, promicanja nasilja i nemorala i emitiranja programa koji afirmiraju nasilje, kriminal i agresiju.


Na popisu zahtjeva je i smjena ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića, direktora sigurnosne agencije (BIA) Aleksandra Vulina, nakon što je prethodno pod pritiskom javnosti ostavku podnio ministar prosvjete Branko Ružić.


Vlast prosvjede smatra političkim, a proeuropsku oporbu optužuje da “lešinari” tragedijama.


Foto: Reuters