Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

TISUĆE NA ULICAMA

Središte Beograda blokirano još jednim masovnim građanskim prosvjedom

Autor: Hina

27.05.2023. 19:58
Središte Beograda blokirano još jednim masovnim građanskim prosvjedom

Foto: ReutersSudionici četvrtog svibanjskog  prosvjeda “Srbija protiv nasilja” okupili su se u subotu u središtu Beograda i ponovili zahtjeve koje vide kao preduvjet da se zaustavi promicanje i toleriranje nasilja u javnom prostoru i medijima pod kontrolom vlasti. Deseci tisuća ljudi popunili su u potpunosti prostor na kojem su se u petak navečer okupile pristaše srbijanskog predsjednika i sad već bivšeg vođe Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, kad su organizatori tvrdili da je bilo 200.000 ljudi. Plan večerašnjeg prosvjeda je da se u povorci napravi prsten oko četvrti u kojoj se nalazi sjedište Radio-televizije Srbije, čije izvještavanje građani ne vide kao informiranje u javnom interesu već nekritičku naklonost aktualnoj vlasti.


Na prosvjede je početkom svibnja pozvala proeuropska oprba, poslije dvije masovne pucnjave u kojima je ubijeno 18 mladih ljudi, a 20 ih je ranjeno. Proglase i pozive na današnji skup uputile su brojne nevladine udruge i organizacije, ali i dio desne oporbe koji srbijanskog predsjednika Vučića i njegovu vladajuću koaliciju vidi kao ključne probleme u društvu.


Sudionike prosvjeda nije omela ni kiša koja pada tijekom popodneva, a središnje gradske ulice su blokirane za sav promet. Uniformirane policije nema, a prometne ophodnje MUP-a Srbije blokiraju okolne ulice kako bi se povorci prosvjednika omogućio nesmetan prolaz ulicama oko RTS-a.


Foto: Reuters


Foto: Reuters