ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Protiv antisemitizma

U Njemačkoj stotine prosvjeduju protiv koncerta Rogera Watersa

Autor: Hina

28.05.2023. 20:09
U Njemačkoj stotine prosvjeduju protiv koncerta Rogera Watersa

Foto: ReutersOko 400 ljudi prosvjedovalo je u nedjelju ispred koncertne dvorane Festhalle u Frankfurtu prije nastupa kontroverznog britanskog rock glazbenika Rogera Watersa.


“Prosvjednici su zauzeli stav protiv antisemitizma, mržnje prema Izraelu i teorija zavjere”, rekla je Michaela Fuhrmann, voditeljica političkih odnosa Židovske zajednice tog njemačkog grada, za agenciju dpa.


Sudionici su držali natpise “Izraele, mi smo uz tebe” i “Roger Waters, volio bih da nisi ovdje”, pozivajući se na jednu od najpoznatijih pjesama grupe Pink Floyd čiji je suosnivač.
Akcija je uslijedila nakon optužbi za antisemitizam, a Waters je ranije u svibnju izazvao bijes u Berlinu kada je nastupio u odori u nacističkom stilu i uperio imitaciju mitraljeza u publiku. U izjavi koju je objavila njemačka odvjetnička tvrtka u njegovo ime, Waters je rekao da se izvedba samo vraća na slike korištene u kultnom albumu Pink Floyda i filmu “The Wall”. Rekao je da se protivi autoritarizmu i napomenuo da mu je otac poginuo boreći se protiv nacista u Drugom svjetskom ratu.


U međuvremenu su vlasti u Berlinu istraživale njegova dva nedavna berlinska nastupa zbog mogućeg “huškanja naroda”. Njegov koncert u Frankfurtu prvotno je trebao biti otkazan zbog optužbi za antisemitizam. Waters je u travnju uspio to poništiti na sudu pozivajući se na umjetničku slobodu.


Mjesto održavanja koncerta Festhalle bilo je mjesto gdje je više od 3000 židovskih muškaraca okupljeno, zatočeno, maltretirano i na kraju deportirano u noći pogroma Kristalne noći od 9. do 10. studenoga 1938. godine.