Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Drugi put

Dodijeljeno pet milijuna kuna za posebne potrebe i projekte Hrvata izvan Hrvatske

Autor: Hina

27.12.2022. 08:10
Dodijeljeno pet milijuna kuna za posebne potrebe i projekte Hrvata izvan Hrvatske

Foto: Igor Kralj/PIXSELLDrugi put ove godine, Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dodijelio je pet milijuna kuna za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Hrvatske, a potporu je dobilo 157 projekata i 38 siromašnih pojedinaca.


Ured je sredstva podijelio temeljem javnog poziva, najviši iznos koji je pojedinačan projekt mogao dobiti bio je 150.000 kuna, no taj iznos nije dobio ni jedan od 157 odabranih projekata.


Potpore za tri projekta Instituta za migracije i narodnosti


Najbliži je iznos (120.000 kuna) koji je za projekt “Od dolaska do ostanka. Udruženje i umrežavanje  kao oblik integracije Hrvata izvan Hrvatske u hrvatsko društvo” dobio Institut za migracije i narodnosti iz Zagreba. Taj je Institut dobio i 50.000 kuna za projekt Mjere za useljavanje, integraciju i zapošljavanje hrvatskih potomaka iz Južne Amerike u Hrvatsku te još 35.000 kuna za projekt Savjetom do bolje integracije.
Šest je projekata od Središnjeg ureda dobilo po 80.000 kuna, među njima i onaj namijenjen djeci iz povratničkih obitelji, njihovoj socijalizaciji i integraciji u hrvatsko društvo, Nicolasa Matiasa Bianchettija iz Zagreba.


Istim iznosima poduprti su posjet dječjeg kazališta Trešnja hrvatskoj nastavi u Švicarskoj, proslava i film o pola stoljeća djelovanja Hrvatske škole kardinal Stepinac u Chicagu, projekt “Kia ora Hrvatska”, proslava Dana hrvatskog naroda i dokumentarni film o kulturno – povijesnom nasljeđu Hrvata Boke kotorske, te Koordinacija Odbora za hrvatsku manjinu Vladina Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske.


Iza tih projekata stoje Hrvatska dopunska škola – Udruga roditelja, Dietikon iz Švicarske, Hrvatska škola Kardinal Stepinac, Hrvatsko kulturno društvo iz Aucklanda, Hrvatsko nacionalno vijeća Crne Gore iz Tivta te Hrvatsko nacionalno vijeće u Subotici.


Potpore vrtićima u Subotici i Tavnkutu


S po 75.000 kuna Ured je podupro proširenje kapaciteta vrtića “Marija Petković – Sunčica” u Subotici, pripremu projekte dokumentacuije i početak radova za katolički vrtić “Blažena Ozana Kotorska” pri župi u Tavankutu te manifestaciju Dužijanca u Mostaru Udruge bunjevačkih Hrvata iz Subotice.


Šest projekata dobilo je po 70.000 kuna: “Božić s Ladom” – hrvatske pučke božićne pjesme i kolede u Njemačkoj, Inter-CRO: Potpora integraciji hrvatskih povratnika u hrvatsko društvo, Financiranje tiskanja i objavljivanja knjige Josipa Kalaice “Poginuli, nasilno odvedeni i nestali u Domovinskom ratu, Bugojno 1991-1996.”, Informativni centar za iseljenike, povratnike i useljenike Udruge Iseljenika iz Zagreba, Konferencija sa sudjelovanjem dobitnika Nobelove nagrade s ciljem okupljanja mladih Hrvata iz inozemstva i facilitiranja njihovog povratka u Hrvatsku te projekt “MG2.9” Udruge za poslovno povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske – Meeting G.2 iz Zagreba.


Najmanji iznos, 5000 kuna, dobio je projekt “Pengajmo zajedno” Andree Tomašević iz Švicarske, a nešto više, 8000 kuna Udruga Europski dom u BiH iz Viteza za obilježavanje Dana Europe 2023. godine.


Retrospektiva V. Nevjestića i “Priče iz Vukovara” na slovačkom


Središnji ured financijski je podupro i niz kulturnih projekata, među njima i pripremne radove na retrospektivnoj izložbi Virgilije Nevjestić – Povratak u Pariz (40.000 kuna) te tisak prijevoda knjige Siniše Glavaševića “Priče iz Vukovara” na slovački jezik (20.000 kuna).


Potpore socijalno ugroženim pojedincima izvan Hrvatske, konkretno u BiH, Srbiji, Kosovu i u Rumunjskoj i povratnicima u Hrvatsku iznose od 4000 do 15.000 kuna.


Središnji ured je već jednom ove godine, u svibnju, dodijelio pet milijuna kuna za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Hrvatske, potporu su dobili 241 neprofitna organizacija, fizičke osobe te siromašni pojedinci.