Pod pokroviteljstvom Općine Sukošan i Turističke zajednice, a u suradnji s Udrugom senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea Zadar, u subotu, 6. travnja, održat će se Prvi dani masline i ulja "Peljuzica" Sukošan 2019.
– Predano je 45 uzoraka maslinovog ulja što je zbog kratkoće vremena za predaju pristojna brojka. Od 45 uzoraka deset je monosortnih, a 35 višesortnih maslinovih ulja, kazala je dipl. ing. prehrambene tehnologije Anastazia Milardović, voditeljica panela.
Plodno tlo za masline
Zanimljivost, u konkurenciji su maslinova ulja proizvedena u modernoj proizvodnji i ona u tradicijskoj proizvodnji gdje su se masline prije prerade držale u moru.
– Dvije trećine uzorka maslinovih ulja je prerađeno odmah ili kroz dva ili tri dana, a trećina od maslina iz mora. Svi uzorci maslinovog ulja su podvrgnuti kemijskoj i senzorskoj analizi, naglasila je Milardović.
Manifestacija ovog tipa dat će ocjenu dosadašnjeg rada, ukazati na trendove za budućnost i najaviti neke nove poteze.
– Edukacija o maslinarstvu i maslinovom ulju dug je proces, to traje cijeli život, stalna su učenja i nadogradnje. Sukošan ima plodno polje za povrće i voće, onda ima i plodno tlo za masline. Potrebna je edukacija, poglavito mladih maslinara, poručila je Anastazia Milardović.
Kvalitetan proizvod ne nastaje slučajno, već je samo iscrpnim radom, ulaganjem i novim saznanja moguće postići kontinuitet u kvaliteti.
– Održat će se dva zanimljiva predavanja i vođena senzorska analiza maslinovih ulja te druženje uz dalmatinsku pismu i dobru spizu, najavila je Mirjana Veleslavić Nadinić iz TZO Sukošan.
Edukacija, druženje, spiza i pisma
Zadarski masterchef Renato Kraljev u velikoj "teći od tri uva" pripremit će "orzo sa šparogama i kozicama". Za zabavu su zaduženi ženska klapa Uzorita, klapa Monada i KUD Zlatna luka, dok je voditelj Andrija Vanjak iz Sukošana, ravnatelj OŠ Pakoštane.
– U konkurenciji su moderno i tradicionalno proizvedena maslinova ulja. To je stvar sklonosti okusa i vrijednosti koje su generacije stjecale, mišljenja je Mirjana Veleslavić Ndinić.
– Maslinovo ulje, riba i blitva othranili su generacije Sukošanaca, zaključio je Denis Protić, mladi sukošanski agronom, inicijator održavanja ove prve maslinarske manifestacije u Sukošanu.
Peljuzica, vrsta grambučele
Manifestacija se zove po autohtonoj maslini zvanoj peljuzica, jedne od vrsti grambučele. Masline peljuzice su malo veće od masline sitnice.
– Lijepog su i ravnog lista, odličnog za pletenje maslinovih grančica za Cvjetnicu, objašnjava Mirjana Veleslavić Nadinić.
Program
Dom mladeži, subota, 6. travnja 2019.
14:00 radionica "Pletenje maslinovih grančica", Mali sajam domaćih proizvoda
15:30 svečano otvaranje
15:45 predavanja "Cijepljenje maslina", dipl.ing.agr. Šime Marcelić i "Kako maslinovo ulje gubi ljekovita svojstva", dr. Ivica Vlatković
17:30 Predstavljanje knjige: "Autohtona kuharica Zadarske županije", Renato Kraljev. Priprema u teći: orzo sa šparogama i kozicama
18:00 Vođena degustacija maslinovog ulja, Udruga Olea Zadar
19:00 dodjela diploma i proglašenje pobjednika, druženje i degustacija domaćih delicija
najnovije
najčitanije
Hrvatska
MINISTAR OBRANE
Anušić: 2025. dostižemo izdvajanja od 2 posto BDP-a za obranu
Svijet
PRISTUPNI PREGOVORI
Crnoj Gori Hrvatska blokirala zatvaranje jednog poglavlja
Crna Kronika
SPLIT
Ispred postaje zapalio policijsko vozilo, uhićen je
Scena
Zajednički intervju
Ivan Rakitić i Raquel otkrili tajnu skladnog braka: ‘Mi smo posebni po tome…’
Nogomet
IZBORNIK
Zlatko Dalić: Poštujem sve protivnike, ali Hrvatska je s razlogom prvi nositelj
Zadar
VEĆ TRADICIONALNO
Sveta Luca darovala djecu na Pedijatriji
Zadar
kandidat za župana
Jure Zubčić: ‘Zbog aktivizma stvari gledam iz drugog kuta, a znate li tko mi je javljao afere?’
Nogomet
Legendarni zadarski (malo)nogometaš
Frane Fatović: ” Želim pokazati mladima da i s više od 40 godina mogu uživati u sportu”
Nogomet
talenti na okupu
Devet igračica i četiri igrača iz Zadarske županije u selektivnom kampu HNS-a
Zadar
FININE DRAŽBE