Nagradu za najbolje vino za sljubljivanje s kamenicama na uglednom Oyster Wine Contest u japanskom Tokiju dobilo je Rose scuro iz 2016. godine vinarije „Kraljevski vinogradi“ iz Zadra. Riječ je o natjecanju najboljih svjetskih vina koja se sljubljuju s kamenicama na kojemu svi uvoznici vina iz Japana imaju pravo prijaviti samo jedno vino, odnosno ono koje smatraju idealnim za taj gastronomski i enološki užitak. Iako se za tu svrhu uglavnom nominiraju bijela vina, na ovogodišnjem vinskom natjecanju nedavno održanom u Japanu glavnu nagradu i prestižnu titulu najboljeg vina odnijelo je rose vino cijenjenog hrvatskog i zadarskog vinara.
– Nekako smo svi pomalo tužni zbog događanja s kamenicama u Malostonskom zaljevu, ali istovremeno imamo zbog dobivene nagrade razlog za radost i ponos. Natjecanje je inače nastalo kako bi uvoznicima svjetskih vina u Japan dalo odgovor na pitanje kako proširiti potrošnju s ovako specijaliziranim izborom vina za jednu od najcjenjenijih hrana u Japanu, kaže Zoran Pantalon, direktor „Kraljevskih vinograda“. Pred najpoznatijima stručnjacima vina tako se na Oyster Wine Contest našlo čak 219 biranih uvoznih vina iz cijelog svijeta, a po strogim pravilima slijepog kušanja devet sudaca odabralo je dvadeset najboljih. Rose scuro „Kraljevskih vinograda” bio je najbolji među najboljima, ili prvi izbor u probranom društvu svjetskih vina.
– Velika je krajnja korist ovog izbora i nagrade, jer je naše Rose scuro osvojilo vinsku oznaku s pečatom natjecanja koja se postavlja na grlo svake butelje i nudi najboljim restoranima u Japanu, dodaje enologinja „Kraljevskih vinograda“ Marina Radulić.
Japan je inače jedan od najvećih uzgajivača kamenica na svijetu, čija sezona izlova počinje već u zimskom periodu. Tada se traže različite vrste vina koje se najljepše sljubljuju s kamenicama, pa se istovremeno povećava potražnja za kombinacijama vina i kamenica kao zasebnog brenda kojega u Japanu posebno ne treba predstavljati. Ono što se naročito ocjenjivalo pri izboru za najbolje vino su mineralnost, svježina, izvrsna kiselost, kvaliteta istovremenog uživanja u vinu i kamenicama, okus tamjana i joda, osjećaj slanosti te potpunost i zaokruženost u osjetu sljubljivanja s kamenicama. One se poslužuju svježe uz krišku limuna, no jednako su izvrsne i kada se pripremaju u tempuri na japanski način, tako da njihov bogat okus u potpunosti dolazi do izražaja. (Kažimir ŠKRBIĆ)
Sezona kamenica u Hrvatskoj
Kamenice su jedna od najpoznatijih i najmističnijih svjetskih delicija, koje su se u drevna vremena jela u čast božice ljepote Afrodite, a njezina čuvena svojstva i danas privlače svjetske gastronomske stručnjake koji ih pripremaju na razne načine. Kamenica ima mesnato tijelo koje je puno joda, kroma, cinka i selena, a također obiluje bjelančevinama, mineralima, ugljikohidratima, i vitaminima. Čak tri grama limunovog soka ima istu količinu vitamina C, kao i 15 grama mesa kamenice u punoj zrelosti. Sezona kamenica u Hrvatskoj počinje u vrijeme svetkovine Svetog Josipa koji se slavi 19. ožujka, a to je ujedno i Očev dan.
najnovije
najčitanije
Košarka
nba
Atlanta i Houston izborili polufinale kupa
Svijet
nestašica
Cijena kave skočila na rekordnu razinu
Style
Ljepota druženja
Blagdanski bonton: 5 zlatnih pravila koja vas čine odličnim domaćinom, ali i gostom
Zadar
vremenska prognoza
Pred nama napokon sunčan dan sa slabim vjetrom
Hrvatska
stanje u prometu
Na cestama zbog niskih temperatura moguća poledica
Zadar
ŽIVOT BEZ GRANICA
Jurica Milin, osoba s Down sindromom, uspješno ruši barijere i ostvaruje svoje snove
Kultura
VELIKI KONCERT U HNK ZADAR
Klapa Anima Maris vraća se na velika vrata: “Kada nam netko priđe i podijeli svoj dojam, tada znamo da…”
Zadar
sigurnosne mjere
Policija snima utakmicu Zadra i srpske momčadi
Crna Kronika
opirao se uhićenju
Divljao po ambulanti na zadarskom području, liječnici prijetio smrću
Gastro
za svako nepce