Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

40 GODINA NAKON KRAĐE

[FOTO] Samostanu Svetog Frane napokon vraćen procesijski križ

Autor: Nikolina Lucić

04.08.2023. 20:16
[FOTO] Samostanu Svetog Frane napokon vraćen procesijski križ

Foto: Luka JeličićSvečanim potpisivanjem ugovora između hrvatskih i talijanskih institucija riznici samostana Svetog Frane napokon je vraćen procesijski križ iz 14. stoljeća, koji se pripisuje velikom zlatarskom umjetniku Franji iz Milana, autoru svjetski poznate Škrinje sv. Šime, a koji je iz samostana ukraden 1974. godine. Riječ je o iznimno vrijednom kulturnom dobru iz XIV. stoljeća, jednom od najljepših zlatarskih radova hrvatske srednjovjekovne baštine, koje je iz Talijanske Republike vraćeno u Republiku Hrvatsku. Rezultat je to koordiniranog djelovanja Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva unutarnjih poslova i talijanskih institucija na nacionalnoj i lokalnoj razini.


Pri dugotrajnom i zahtjevnom procesu restitucije, posebne su napore uložili konzervatori Uprave za zaštitu kulturne baštine i Konzervatorskog odjela u Zadru, pravne službe Ministarstva kulture i medija u kontinuiranoj suradnji sa Službom organiziranog kriminaliteta Ministarstva unutarnjih poslova.


Svečanoj su ceremoniji primopredaje križa nazočili mnogi uvaženi gosti, ali sve je oduševio Jere Dujić, sin pokojne profesorice Marijane Kovačević, koji se okupljenima zahvalio na sjećanju na njegovu majku, koja nas danas ponosno gleda, jer zna da je završena priča koju je ona davno započela.


Blago neprocjenjive vrijednosti
Njegov autor, zlatar Franjo iz Milana najznačajnija je ličnost među brojnim zlatarima koji su djelovali u Zadru tijekom XIV. i XV. stoljeća, a sama škrinja najvrjednije je djelo hrvatskoga zlatarstva uopće. Kulturna i društvena vrijednost ovog dobra je neprocijenjiva, naročito imajući u vidu činjenicu da su samostan i crkva sv. Frane jedini sakralni primjeri cvijetne gotike u Zadru. Na svečanosti su sudjelovali ministrica kulture i turizma Nina Obuljen Koržinek, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, predstavnik talijanske policije zapovjednik Alessandro Caprio, gradonačelnik La Spezie Pierluigi Peracchini te predstavnik obitelji Lia, kao i brojni drugi ugledni Zadrani. Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako je povratak ovog križa od neprocjenjive vrijednosti.


– Ovo je jedno od najvrijednijih dobara koje nam je vraćeno, jer imamo čvrste znanstvene dokaze da je križ bio naručen upravo za ovu crkvu. Obitelj Lia ga je kupila legalnim putem, a odmah po saznanju da je ukraden počela je procedura njegova vraćanja kroz usku suradnju talijanskih i hrvatskih institucija, poručila je ministrica, dok su predstavnici obitelji Lia poručili kako je jedino ispravno bilo križ vratiti njegovom vlasnicima i njegovom gradu.


– Restitucija umjetnina zahtjevan je i delikatan posao u koji je bilo uključeno cijelo Ministarstvo, zbog čega je ovaj trenutak za nas dragocjen. Svi koji su sudjelovali u ovom procesu zauvijek će ga pamtiti. Uz puno stručnog rada, ljubavi i posvećenosti poslu, ali i trunku ljudskosti, uspjeli smo križ vratiti na mjesto gdje je oduvijek i trebao pripadati. Iako je njegova recentna povijest 1974. godine počela ružnim činom, danas smo se okupili u ozračuju ljubavi i poštovanja, poručila je ministrica, još jednom istaknuvši kako je obitelj Lei križ kupila legalnim putem, misleći kako time nastavljaju bogatu tradiciju očuvanja i prezentacije talijanske sakralne umjetnosti.


Fra Stipe Nosić, gvardijan samostana sv. Frane poručio je pak kako je križ znak kršćanskog spasenja, ali i važno kulturno djelo. – Dugo smo čekali na ovaj dan, sve do 2007. godine, dok profesorica Kovačević svojim radom nije otvorila vrata povratku ovog križa, poručio je Nosić, zahvalivši se obitelji Lia na njihovoj nesebičnosti. – Naš veleposlanik Nj.E. Jasen Mesić napravio je veliki dio posla i pripada mu naša najveća zahvala. Čitav je Zadar danas sretan, jer vratila nam se umjetnina od nacionalne važnosti, dodao je fra Nosić 1358. godine, kada je potpisivan Zadarski mir kraljica Elizabeta Kotromanić križ je darovala franjevačkom samostanu.


Foto


Samostanu Svetog Frane napokon vraćen procesijski križ


avatar

Snimio: Luka Jeličić


04.08.2023. 20:18
Galerija

Foto: Luka Jeličić


Od otkrića do povratka kući


Kao poseban dan Zadranima za 7. kolovoza franjevci najavljuju svojevrsnu “franjevačku Noć muzeja” kada će svi Zadrani moći izbliza vidjeti ovo čudo zlatarskog zanata. Provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Tomislav Šanko naglasio je pak kako je križ simbol žrtve i ljubavi.


– Ovo je procesijski križ kojim poručujemo da nas hod preobražava i daje nam smisao u životu. Odbacujući ga, odbacili bi i smisao vjere i ljudskosti. Križ koji nosimo s ljubavlju zato preobražava naša srca i čini nas ljudima. Sveci prikazani na križu, nosili su svoje križeve, blagoslivljajući one koji su bili protiv njih, poručio je fra Šanko.


Profesor s Cambridgea dr. Donal Cooper najzaslužniji je za otkriće procesijskog ophodnog križa iz XIV. stoljeća, koji je 1974. godine ukraden iz sv. Frane, da bi bio pronađen u kolekciji talijanskog muzeja. No, ipak pokojna povjesničarka i sveučilišna profesorica Marijana Kovačević još je 2007. godine objavila članak „Ophodni križ – još jedan anžuvinski ex voto u Zadru?”, prema kojemu ga je Cooper prepoznao u Italiji. Kovačević je križ smjestila u povijesno okruženje i kao naručitelja detektirala kraljicu Elizabetu Kotromanić, ujedno naručiteljicu škrinje sv. Šime. Cooper je, nakon što ga je identificirao, utvrdio da je križ 1975. godine, ne znajući da je ukraden, kupio na aukciji u Sotheby‘su u Londonu poznati talijanski kolekcionar srednjovjekovnih umjetnina Amadeo Lia. Godinama ga je čuvao u svojoj kući, a onda ga je 1996. godine darovao gradskom muzeju u La Speziji koji nosi njegovo ime. Ricardo Lia je kazao kako Zadar i crkva odišu mističnim sjajem, te kako će se križsavršeno uklopiti u svoj stari dom. Njegov je otac kupio križ, a sada se vraća Zadranima. – Moj je otac bio erudit i ljubitelj umjetnosti, zbog čega je križ i kupio. Iz tih je umjetnina učio o životu i njihovu značenju, što je srčano prenosio na nas djecu, prisjetio se Lei, kazavši kako je donacijom svoje kolekcije muzeju grada Spezii zatvorio krug svog umjetničkog dobročinstva. Ovo je jedan od najvrednijih povrata nekog baštinskog dobra, na čemu se vrlo intenzivno radilo više od godinu dana, a od danas će biti trajno smješten u samostanu sv. Frane. Križ je u Hrvatsku službeno vratio hrvatski veleposlanik u Italiji Jasen Mesić.


Suradnja dviju zemalja


Tamara Ganoci, viša inspektorica u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija pojasnila je kako je nelegalna trgovina umjetninama unosan i široko raširen oblik kriminala. – Bez suradnje s talijanskim kolegama ovaj križ ne bi našao svoj put natrag u Zadar, u crkvu sv. Frane, za koju je i naručen, dodala je, dok je Tatjana Horvatić, voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu, govoreći o njegovim osobitostima i vrijednosti izrade pojasnila kako je križ napravljen u srebru tehnikom graviranja sa slikama Kristova života i smrti uz likove svetaca i zaštitnika Zadra. – Pripsujemo ga zadarskoj radionici Franje iz Milana, čiji se radovi čuvaju i u Ninu.


Rad je toliko minuciozan i ukrašen, bogat plemenitim metalima i gotičkim četverolistima, a križ je bio predmetom mnogih istraživanja. Profesor Cooper intenzivno je pisao o ovoj je nevjerojatnoj priči, a ovaj je križ jedan od najočuvanijih u Europi. Primjer je specifične tehnike i neponovljiva umjetničkog talenta, pojasnila Horvatić je i dodala kako će bogata samostanska riznica ovim događajem postati još bogatija, a križ još dostupniji struci i građanima. Pošto nije osobno mogao prisustvovati primopredaji, profesor Cooper u svom je pismu napisao kako je nakon mnogo strpljena i upornosti u Zadru sada vrijeme za slavlje.


– Dobro se sjećam kada sam ga prvi put vidio. Zatekla me njegova očuvanost, jasnoća srebrnih slika i minucioznost njegove izrade i to čak 600 godina nakon njegove izrade. Dugo je Zadar i njegovo bogatstvo srednjovjekovnih umjetnina bilo nepoznato, ali sada se to mijenja, poručio je Cooper, dodavši kako mu je čast da se njegovo ime veže uz povratak križa. – Pokojna kolegica Kovačević i svi hrvatski stručnjaci ipak zaslužuju glavni pljesak. Nadam se da će povratak križa franjevcima pomoći u budućem očuvanju njihive neprocijenjive zbirke, napisao je doktor Cooper. Srebrno – emajlirani i pozlaćeni procesijski križ pripada najvažnijim procesijskim križevima iz razdoblja gotike, a po ljepoti obrade i izrade, posebnom ikonografskom kontekstu te činjenici da je izrađen posebno za zadarski franjevački samostan zahvaljujući donaciji kraljice Elizabete Kotromanić, koja je darovala novac i za izradu škrinje sv. Šime svrstava se uz bok najvažnijoj zadarskoj sakralnoj ostavštini.


Neponovljiv primjer gotičkog zlatarstva


Križ je iznimno vrijedan artefakt iz prve polovice 14. stoljeća, s posebnim značajem za hrvatsku kulturu i povijest. Na njemu je prikazan lik kraljice Elizabete Kotromanić, koja je darovala sredstva za izradu škrinje svetog Šime. Dimenzija križa je 41 cm visine i 29 cm širine, izrađen je od srebra i djelomično pozlaćen. Ugravirani prikazi franjevačkih svetaca, kao i zaštitnika grada Zadra – svetog Krševana i svete Anastazije, jasno ukazuju da je izrađen za franjevački samostan u Zadru. Gradonačelnik La Spezie, grada koji je godinama bio dom ovom vrijednom spomeniku, poručio je kako su aktivno sudjelovali u vraćanju ovog kulturnog dobra. – Kada smo od hrvatskog konzula saznali o zahtjevu ta povratom umjetnine, aktivirali smo svoje institucije, jer osim materijalne, križ ima veliku simboličku i religijsku vrijednost. Naš muzej ovim nije osiromašen, već dapače obogaćen zbog ljudskosti koja stoji iza ovog postupka, poručio je Pierluigi Peracchini, dodavši kako je danas važan dan i za grad La Speziu.


– Biti danas ovdje služi nam na čast i nadilazi veliko prijateljstvo naših zemalja. Gradovi smo povezani morem sa mogim sličnostima, a jedna od njih je naša bogata kulturna baština. Ovaj križ nije samo povijesna relikvija i kulturno djelo, već i dokaz povezanosti zajednice, poručio je Peracchini, dodavši kako ovaj križ zajednici vraća kulturu i smisao postojanja. – Zbog toga smo Zadranima bliži nego ikada prije. Ovo je prilika za osnaživanjem veza između naša dva grada koju nećemo propustiti, dodao je gradonačelnik Peracchini. Gradonačelnik Zadra Branko Dukić je pak izrazio zadovoljstvo završetkom ove opsežne i delikatne akcije. – Obitelj Lei, poznati talijanski kolekcionari svojim se postupkom upisala u kulturnu povijest našeg grada, poručio je Dukić


– U ovoj jedinstvenoj prigodi svjedočimo ljudskosti na djelu, povratku dijela našeg kulturnog identiteta. Dio je našeg povijesnog konteksta, koji će sada ponovno biti dio naše svakodnevice. Profesorica Kovačević utrla je put ovom danu i na tom smo joj neizmjerno zahvalni. Ovaj je čin povezao dva grada i dvije kulture. Početak je ovo iskrenig prijateljstva i suradnje, naglasio je gradonačelnik, poručivši kako se obitelj Lei od sada u Zadru može osijećati kao kod kuće. Predstavnici talijanske policije, tj. genovskog odjela za zaštitu kulturne baštine na čelu sa zapovjednikom Alessandrom Capriom aktivno su radili na povratku umjetnine u Zadar. – Već od prvog kontakta sa obitelji Lia shvatio sam da isto razmišljamo i znamo da narod određuje njegova kulturna baština. Zato nam je imperativ bio križ vratiti tami gdje i pripada, poručio je Caprio.