Mirisi i okusi specijaliteta iz Novigradskog mora u četvrtak su na novigradsku rivu privukli mnoge domaće i turiste na Ribarsku noć 2010. Novski ribari, kulturnjaci, općinski i turistički djelatnici još su se jednom pobrinuli da svojim gostima ponude autohtonu spizu i dobru zabavu.
Prvi štand odmah ispred zgrade Općine tradicionalno su zauzele novske žene, članice Udruge žena Sv. Katarina. A tamo svega – frigane papaline, rižoto od sipa, pržene bajame, trideset vrsta domaćih kolača, rakija od rogača i više od trideset kilograma frita pripremanih na starinski način.
Smjesu za frite je cijelu večer mijesila Lovorka, a Jadranka i Željka su ih frigale “kao navijene”. Čim bi jedna tura bila gotova, već je bila u rukama gladnih gostiju. Osim što su jako ukusne, zanimljivo je promatrati i samo pripremanje. U smjesu za frite se uroni ruka i sa žlicom se oblikuju savršene kuglice.
– Većina naših žena na ovaj način priprema frite, ali turistima je ovo atrakcija. Puno turistkinja nam je reklo da ne bi mogle to raditi. Vjerojatno im se gadi staviti ruku u smjesu, ali od nas itekako kupuju i jedu, smiju se Jadranka i Željka.
Kažu da je tajna njihovih frita upravo u miješanju.
Šetnjom dalje goste okružuju šareni baloni, gumeni bomboni, neobični suveniri, ali i dim od pečene ribe.
Na štandu ribara Marina Anzulovića ribu su pekli isti oni vrijedni ribari koji su je iz mora i izvadili, a uz vatru s gradela, atmosferu je dodatno zagrijavao bend izvedbom dalmatinskih pjesama.
– I turisti i domaći jako cijene frišku ribu, posebno kad je jedu u Novigradu, iz Novigradskog je mora, a poslužuju je i pripremaju ribari. I mogu birati što će – imamo srdele, inćune, šarune, lokarde, lignje i dva velika tunja, a sve to mogu zaliti domaćim crnim i bilim vinom, rekao je Anzulović.
Ne bi to bila Ribarska noć bez velikog kotla u kojem je Turistička zajednica općine Novigrad pripremala dagnje na buzaru. Planule su za tren.
– Od daganja želimo napraviti novigradski brend i mislim da idemo u dobrom smjeru. Zadovoljni smo s feštom, naši turisti su se stopili s domaćima što nas jako veseli i voljeli bismo ovakve fešte organizirati češće. Posebice zato što Novigrad napreduje i turistički i gospodarski, sve nas više ljudi posjećuje, imamo već najava za sljedeću sezonu, a i završava se naša lijepa riva pa se na njoj i trebaju odvijati lijepe stvari, rekla je Petra Bolanča, direktorica Turističke zajednice.
Kako bi sve ostalo u duhu izvornosti, moglo se kušati i šampionsko maslinovo ulje dr. Ivice Vlatkovića, napravljeno od maslina s novskih njiva.
– Ulje se čuva u kamenim posudama, kamenicama, onako kako se i nekad čuvalo. U svojoj kolekciji dr. Vlatković ima desetak kamenica, svaka od različitog kamena – zadarskog, bračkog, dubrovačkog… Ljudi koji kušaju, su uglavnom oduševljeni uljem, rekle su na njegovom štandu Dajana i Iva, djevojke u novigradskim narodnim nošnjama.
Malo ribe, malo daganja i domaćeg vina i punih želudaca ljudi su se vratili ispred zgrade Općine gdje ih je zabavljala Maja Šuput. Uz feštarske tonove, ples i pjesma potrajali su dugo u noć.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
KRAĐA
BIZARNA KRAĐA U LISIČIĆU Zatečen kako vadi i krade kamene ploče
Zadar
ASFALTIRANJE
Danas i sutra stavlja se asfalt na tri ulice u Zadru
Županija
SLIVNICA GORNJA
Problemi s vodom u Slivnici Gornjoj: ‘Robu peremo svaki dan, imam četvero djece, svaki dan tri mašine’
Zadar
Deset godina od početka projekta odvojenog sakupljanja biorazgradivog otpada
Pravilnim gospodarenjem biorazgradivog otpada ublažavaju se brojni negativni utjecaji na okoliš
Županija
FJAKA FILM FESTIVAL
Sedmi po redu FJAKA film festival priprema niz projekcija, predavanja i dobre glazbe
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Crna Kronika
Osuđen je
Pijan vrijeđao suprugu, a kasnije tvrdio: “Rekla mi je da imam malo spolovilo i da sam – kit!”
Zadar
KUPNJA NEDJELJOM
Evo u kojim trgovinama u Zadru danas možete obaviti kupnju
Zadar
Fra Andrija Bilokapić
Dobitnik županijske Nagrade za životno djelo: ‘Abortus, transrodnost, eutanazija, sve su to bolesti našega društva’
Moda
analiza subotnjeg đira