Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Važna ulaganja

Novi projketi za valorizaciju posebnosti ličke prirode

Autor: Marin Smolčić

08.06.2023. 12:22
Novi projketi za valorizaciju posebnosti ličke prirode

Foto: Lička PleševicaLička Plješivica je planinski hrbat kojega u podnožju mjestimično zahvaća granica s BiH i rijeka Una. Za sada ovo područje učestalo pohode lovci i izletnici, dok se u podnožju na ispašu dovode stotine grla goveda i ovaca. Cijelo je područje vrlo slabo naseljeno. Uostalom, kao i čitava Lika. Iz Javne ustanove za zaštitu i očuvanje  prirode u Ličko-senjskoj županiji ovih dana stižu dobre vijesti. S nama ih je podijelila ravnateljica ove ustanove Tomislava Maratović Jurković.


– Riječ je o budućem projektu  „Planinski centar Bijeli Potoci-Natura 2000 tematski park“ za izgradnju i uređenje multifunkcionalnog izletničko-turističkog kompleksa. Aktivnosti spomenutog projekta odnose se na izradu projektne dokumentacije, odnosno za izradu idejnog i glavnog projekta toga sadržaja. Bit će to rekreacijsko-edukacijski kompleks u zaštićenom području prirode, u krajobrazu „Bijeli Potoci-Kamensko“ na Ličkoj Plješivici.

Projekt će financirati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u okviru javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije“ temeljem čega je osiguralo našoj Javnoj ustanovi 85.000 eura bespovratnih sredstava, uz 10 posto učešća Ličko – senjske županije, ističe ravnateljica.


Razvoj područja


Budući da je prostor Ličko-senjske županije unatrag nekoliko godina postao poznat po intenzivnim ulaganjima i izradama nekoliko projekata koje će vrlo skoro značiti otvaranje novih radnih mjesta, ali i ukupnu turističku  valorizaciju Like, pitali smo što će taj projekt značiti za razvoj podosta raseljenog i slabo razvijenog dijela istočne Like.


– Ova će inicijativa Ličko-senjske županije i Javne ustanove za zaštitu prirode značajno doprinijeti održivom razvoju istočnog dijela županije, napose općina Udbina i Donji Lapac. Projekt će se početi realizirati do kraja 2023. godine, kada se planira provedba postupaka javne nabave za odabir glavnog projektanta za izradu idejnog i glavnog projekta, najavljuje ravnateljica.


Štrbački buk


Kao neizostavno pitanje vezano uz istočnu Liku nameće se odnos zaštite Štrbačkog buka s hrvatske strane rijeke Une. Poznato je da je radni tim ove Javne ustanove nebrojeno puta pohodio ovaj lokalitet, kako bi se uvjerili u mogućnosti zaštite i valorizacije toga dijela vodotoka. 


– Naša Javna ustanova je uz podršku ličko-senjskog župana Ernesta Petryja pokrenula inicijativu proglašenja Regionalnog parka „Lička Plješivica – Una“ koji će obuhvatiti područje Ličke Plješivice u Ličko-senjskoj županiji i Ličkog Pounja. U okviru Regionalnog parka sam Štrbački buk će biti posebno obuhvaćen u toj cjelini, ističe Tomislava Marasović Jurković iz JU za zaštitu i očuvanje prirode Ličko-senjske županije, kazala je na kraju Maratović Jurković.