Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Izvješće o radu

OLAF lani osigurao povrat 600 milijuna eura u proračun EU

Autor: Hina

08.06.2023. 10:11
OLAF lani osigurao povrat 600 milijuna eura u proračun EU

Foto: PixabayEuropski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) lani je preporučio povratak 426,8 milijuna eura u proračun EU, spriječio neopravdanu potrošnju 197,9 milijuna eura, zaključio 256 istraga te izdao 275 preporuka nadležnim tijelima država članica i EU, piše u četvrtak Jutarnji list. Prema izvješću o radu u 2022., OLAF-ovi stručnjaci proveli su 1017 preliminarnih analiza, otvorili 192 nove istrage te Uredu europskog javnog tužitelja (EPPO) prijavili 71 slučaj potencijalnih kaznenih djela, od čega 16 u ime Europske komisije.


Glavni direktor OLAF-a, Ville Itälä, pohvalio se uspjehom u zaštiti novca poreznih obveznika EU namijenjenog za infrastrukturu i digitalizaciju, zapljenom 531 milijun cigareta kojima se nezakonito trgovalo, međunarodnom akcijom protiv lažnog meda i povratom gotovo tri milijarde eura u proračun EU iz slučaja umanjenja carinske vrijednosti.


Borba protiv krivotvorenja i krijumčarenja i dalje spada u središnji dio OLAF-ovih operacija. Lani je suorganizirao ili pružio potporu u nekoliko zajedničkih carinskih operacija te sudjelovao u doprinosu da se milijuni krivotvorenih i opasnih predmeta zaplijene prije upotrebe. Riječ je o lažnim lijekovima, krivotvorenim i potencijalno opasnim igračkama, cigaretama kojima se nezakonito trgovalo te čak 14,7 milijuna litara nezakonito proizvedenog vina, piva i jakih alkoholnih pića.
Također se ističe da OLAF već dugo surađuje s ukrajinskim vlastima kako na rashodovnoj (zaštita sredstava EU) tako i na prihodovnoj strani proračuna EU (carinska suradnja). “Od početka rata OLAF pruža pomoć ukrajinskim agencijama za borbu protiv prijevara kako bi pomogao ojačati i unaprijediti strukture te zemlje za borbu protiv prijevara i korupcije te kako bi zaštitio postojeća i buduća financijska sredstva EU”, stoji u izvješću, uz naglasak da je OLAF također odigrao važnu ulogu u borbi protiv izbjegavanja sankcija koje je EU nametnula Rusiji i Bjelorusiji nakon invazije na Ukrajinu.


OLAF se bavi i osobljem te članovima institucija EU radi pravilne potrošnje europskih sredstava, a lani je zaključio 38 istraga o prijevarnom ili nepravilnom ponašanju osoblja, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.