Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Drugi dan

Neuništivi Land Roveri i ustrajni vozači

Autor: Marin Smolčić

27.11.2022. 11:42
Neuništivi Land Roveri i ustrajni vozači

Foto: Berislav KostelacDrugi dan 2. zimskog Velebit Land Rover Raid bio je u znaku pohoda 25 vozila i više od 60 sudionika ove odiseje koja je danas forsirala Velebit. Opet se krenulo iz Sinca pored Otočca, preko Pećinskog parka Grabovača u Perušiću  i od tuda na Velebit starom makadamskom  Majstorskom cestom. Odmor i ručak ove hrabre karavane bio je u hostelu na Baškim Oštarijama. Onda je započela najteža dionica ovoga savladavanja Velebita: krenulo se na velebitski vrh Štirovaču.


Zamke Velebita koje savladavaju samo najhrabriji vozači


Na većini dionica na šumskoj cesti po Velebitu bilo je  do 30 centimetara snijega, a u nanosima više od pola metra pa su se Roverovi oldtajmeri povremeno zaustavljali i hvatali zalet da bi se sretno probili i  prošli pojedine dionice na kojima odavno nije prošlo niti jedno vozilo. Pravo planinsko iskušenje bilo je na cesti nadomak Štirovače. Ondje su se zbog nedavnih obilnih oborina  mnoga stabla strovalila na cestu. Na toj dionici ne postoje obilaznice, ali ta činjenica nije previše smetala sudionicima ovoga pohoda.Unatoč mraku odmah se stupilo u akciju.


Nekoliko vozača bili su spremni na sve izazove Velebita pa su sa sobom na put ponijeli motorne pile. Sjekli su oborena stabla i uklanjali ih sa ceste. Među putnicima je bilo  i majki s djecom. Kada su klinci vidjeli da se stariji hvataju ukoštac sa stablima, iz vozila su izvadili sanjke i načinili sanjkalište na obližnjim strminama. Oni bez sanjki prihvatili su pravljenja Snjegovića i tako se jedva rastali od snježnih radosti jer su odrasli za manje od sat vremena planinske ceste učinili prohodnima i  krenulo se dalje na put.


Neustrašivi vozači
Kod Štirovače oduzima dah ljepota prostrane doline na nadmorskoj visini od 1 100 metara nad morem koju u ovo doba godine pohode samo vukovi, medvjedi, divokoze, srne i poneki ris. I neustrašivi vozači. Povratak je opet bio u bazu u centru Sinca.


Ova će karavana sutra, 27. studenoga krenuti na drugi dio Velebita, u Krasno i od tuda pokušati doprijeti  do Zavižana. Iako je NP Sjeverni Velebit sve izletnike zamolio na strpljenje do proljeća jer je jedina cesta preko Babić Siča zatvorena za promet zbog snijega i leda, čini se kako je sve to premala zapreka za Land Rover-oldtajmere. Treba vjerovati da će sutra izbiti do Planinarskog doma na Zavižanu i prkositi svim nedaćama Velebita u ovom dijelu godine.