Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

IZRAELSKI PREMIJER

Netanyahu je "odličnog zdravlja" i stiže u Knesset na glasanje o kontroverznoj mjeri

Autor: Hina

23.07.2023. 19:52
Netanyahu je

Foto: ReutersIzraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je, nakon ugradnje ‘pacemakera’ u bolnici, rekao da je „odličnog zdravlja“ te da planira doći u parlament na glasanje o kontroverznoj pravosudnoj reformi. „Ulažemo napore da dovršimo mjeru, kao i da to učinimo putem konsenzusa. U svakom slučaju, želim da znate da ću se sutra ujutro pridružiti kolegama u Knessetu“, rekao je Netanyahu u videoporuci.  Izraelski premijer hospitaliziran je u noći na nedjelju kako bi mu se ugradio srčani stimulator u bolničkom centru Shebi u Tel Avivu. Prije tjedan dana, 73-godišnji čelnik proveo je noć u bolnici zbog vrtoglavice.


Premijer je ponovo hospitaliziran dan nakon masovnih prosvjeda u Tel Avivu i Jeruzalemu protiv reforme pravosuđa koju želi provesti njegova vlada i koja je stubokom podijelila zemlju. Prosvjednici se protive da se pravosudnom reformom ograniče ovlasti Vrhovnog suda.  Netanyahuova vlada, u kojoj sjede pripadnici ortodoksnih Židova i ekstremne desnice, tvrdi da je reforma o kojoj bi parlament trebao glasati u ponedjeljak potrebna kako bi se uravnotežile grane vlasti jer sud donosi previše intervencija.


Kritičari pak tvrde da je to tijelo ključno za čuvanje građanskih prava u zemlji bez ustava i s jednodomnim parlamentom kojim dominira vlada. U subotu je više desetaka tisuća ljudi marširalo ulicama Tel Aviva i prosvjedovalo ispred parlamenta u Jeruzalemu. Od nedjelje se u Knessetu raspravlja o točki reforme kojom se sudu želi poništiti mogućnost izjašnjavanja o “razumnom karakteru” odluka vlade.


Foto: Reuters