Subota, 2. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

PREMIJERKA

Meloni želi suradnju u borbi protiv ilegalne migracije

Autor: Hina

23.07.2023. 18:00
Meloni želi suradnju u borbi protiv ilegalne migracije

Foto: ReutersIlegalni dotok migranata nanosi štetu svim zemljama na Sredozemlju, izjavila je u nedjelju talijanska premijerka Giorgia Meloni, dok pokušava stvoriti širok savez država u borbi protiv trgovine ljudima. Nastojeći ublažiti svoju raniju tvrdolinijašku retoriku Meloni je na međunarodnoj konferenciji u Rimu rekla kako je njezina vlada otvorena za to da primi veći broj migranata, ali legalnim putevima, jer i “Europa i Italija trebaju imigraciju”. Istaknula je da treba napraviti više kako bi se spriječilo da migranti ilegalnim putevima pokušavaju prijeći opasnu mediteransku rutu.


“Masovno ilegalno useljavanje šteti nam svima. Nitko od toga nema koristi, osim kriminalnih skupina koje se bogate na račun najosjetljivijih, a svoju moć koriste čak i protiv vlada”, rekla je. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ponovila je i istaknula izjavu Giorgije Meloni o legalnim rutama za migrante koji nastoje stići do zemalja EU-a. EU i Tunis, glavno polazište migranata, prošli su tjedan potpisali sporazum o “strateškom partnerstvu” koji sadrži i točku o borbi protiv trgovaca ljudima i o pooštravanju mjera na granicama.  Europa je Tunisu, čije gospodarstvo loše stoji, obećala pomoć u iznosu od milijarde eura, a dodatnih 100 milijuna eura namijenjeno je borbi protiv ilegalne migracije.


“Želimo da naš sporazum s Tunisom postane obrazac. Nacrt za budućnost za partnerstva s ostalim zemljama u regiji”, rekla je Von der Leyen na konferenciji. I papa Franjo je, obraćajući se u nedjelju okupljenim vjernicima i turistima na Trgu svetog Petra u svome Angelusu pozvao europske i afričke vlade da pomognu migrantima zarobljenim u pustinjskim područjima sjeverne Afrike i da zajamče da Mediteran više nikada neće biti “poprište smrti” za sve one koji pokušavaju prijeći tu mediteransku rutu. Domaćin konferencije, Italija, konstantno se bori s brojnim ilegalnim migrantima koji stižu do talijanskih obala u prihvatne centre poput krajnjega južnog talijanskog otoka Lampeduse. Istodobno, stanovništvo Italije stari i sve je manje rođenih pa bi dodatna radna snaga dobro došla kao pomoć gospodarstvu te zemlje.


Foto: Reuters