Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

američki predsjednik

Biden čestitao "prijatelju" Netanyahuu nakon prisege nove vlade

Autor: Hina

29.12.2022. 22:08
Biden čestitao

Foto: ReutersAmerički predsjednik Joe Biden u četvrtak je Benjaminu Netanyahuu čestitao povratak na čelo izraelske vlade, nazvavši ga „prijateljem nekoliko desetljeća“.


U priopćenju Bijele kuće Biden je rekao kako s najdugovječnijim izraelskim premijerom, koji je vladao između 1996. i 1999., pa između 2009. i 2021., želi surađivati kako bi se „zajedno nosili s mnogim izazovima i prilikama koji čekaju Izrael i Bliski istok, uključujući prijetnje Irana“.


Netanyahuova nova vlada, koja sadrži ekstremne desničare i vjerske stranke, prisegnula je u četvrtak u Knessetu. Biden je u priopćenju ponovio stav SAD-a po pitanju odnosa između Izraela i Palestine.
„SAD će nastaviti podržavati rješenje s dvije države i protiviti se politikama koje prijete održivosti ili su u suprotnosti s našim zajedničkim interesima i vrijednostima“, napisao je demokratski predsjednik.


Novu Netanyahuovu vladu čine i političke grupacije koje se protive palestinskoj državnosti, kao i pravima LGBT osoba.


Šef američke diplomacije Antony Blinken početkom prosinca upozorio je da će se SAD usprotiviti osnivanju novih židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.