Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

IZBORI U IZRAELU

Benjamin Netanyahu pobijedio na izborima

Autor: Hina

03.11.2022. 21:30
Benjamin Netanyahu pobijedio na izborima

Foto: ReutersBenjamin Netanyahu nedvosmisleno je pobijedio na izraelskim izborima u četvrtak kada je njegov desničarski religijski blok osigurao 64 od 120 mjesta u parlamentu nakon što su prebrojani svi glasovi.


Likud, stranka 73-godišnjeg bivšeg premijera, bit će najveća stranka u izraelskom parlamentu Knessetu s 32 zastupnička mjesta, što je više od 24 mjesta, koje je osvojila stranka Yesh Atid (Ima budućnosti) premijera u odlasku Yaira Lapida, objavili su izraelski mediji.


Lapid je telefonom kontaktirao Netanyahua kako bi mu poželio „sreću radi dobrobiti izraelskog naroda i države Izrael“.
Država Izrael je iznad svih političkih pitanja, napisao je Lapid na Twitteru nakon telefonskog razgovora.


Lapid je rekao da je svim ministarskim uredima naložio pripremu mirne primopredaje vlasti.


Po prvi put u povijesti Izraela, krajnje desničarski savez je zauzeo treće mjesto po broju osvojenih mandata. Religijska cionistička stranka Bezalela Smotricha i Itamara Ben-Gvira osvojila je 14 mjesta te će vjerojatno igrati odlučujuću ulogu za Netanyahua i njegovu vladu.


Ljevičarska stranka Meretz i arapska stranka Balad nisu uspjele prijeći izborni prag od 3,25 posto.


Izbori u utorak bili su peti po redu u tri i pol godine, a raspisani su nakon što se vladajuća koalicija od osam stranaka raspala u lipnju, izgubivši većinu u parlamentu nakon samo 12 mjeseci. Izlaznost je iznosila relativno visokih 71,3 posto.


Predsjednik Isaac Herzog ima vremena do 16. studenog da odabere kandidata koji će oformiti novu vladu. Kandidat će tada imati 28 dana da uspostavi koaliciju, s mogućim produžetkom od 14 dana.