Četvrtak, 29. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

NEMA OZLIJEĐENIH

Nasukala se jahta u Trogirskom arhipelagu, provodi se očevid

Autor: Portal ZL

23.10.2023. 15:51
Nasukala se jahta u Trogirskom arhipelagu, provodi se očevid

Foto: IlustracijaNacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) izvijestila je nadležne službe Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o tijeku očevida o uzrocima nasukanja motorne jahte na hridi otočića Pijavica, nedaleko ulaza u Trogirski zaljev. Dojava o pomorskoj nesreći u MRCC Rijeka zaprimljena je jutros, 23. listopada u 06.35 sati izravno od voditelja motorne jahte „CODE“, panamske zastave, dok su o događaju obaviještene Lučka kapetanija Split i Lučka ispostava Trogir.


Službenici LK Split provode očevid o uzrocima nasukanja. U trenutku nesreće na motornoj jahti su, uz voditelja, boravila i dva člana posade, svi troje državljani su Republike Hrvatske, od kojih nitko nije ozlijeđen. Preliminarnim očevidom na poziciji pomorske nesreće službenici splitske Kapetanije ustanovili su da je motorna jahta nasukana pramcem gotovo cijelom dužinom na otočne hridi. S obzirom da je u brodskim spremnicima preostalo oko 3 tone pogonskoga goriva tip diesel, iz LK Split na poziciju su angažirani pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva DVD Kaštela, koji su vatrogasnom brodicom dopremili plutajuće brane, u svrhu ograničavanja površinskog onečišćenja mora i morskog okoliša, ukoliko se dogodi istjecanje goriva.


Voditelj motorne jahte u međuvremenu je zatražio komercijalne usluge odsukavanja i pripreme za tegalj, nakon čega će plovilo biti otegljeno na sigurnu poziciju radi nastavka očevidnih radnji, u skladu s nalogom Lučke kapetanije Split.