Subota, 2. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nastavlja se potraga za nestalom podmornicom

23.04.2021. 09:15


Spasilački timovi iz više zemalja vode utrku s vremenom u nastojanju da pronađu nestalu podmornicu indonezijske ratne mornarice koja je s 53 člana posade nestala u vodama otoka Balija, javlja u petak Reuters.
Podmornica njemačke proizvodnje KRI Nanggala-402, stara 44 godine, sudjelovala je u srijedu u vojnoj vježbi sjeverno od Balija i brzo gubi kisik, ukoliko već nije teško oštećena vodenim tlakom.
Helikopteri i dodatni brodovi napustili su u zoru Bali i pomorsku bazu na Javi i krenuli prema području u kojem je u srijedu, u trenutku kada se pripremala vježba s torpedima, izgubljen kontakt s podmornicom.
"Glavni prioritet je sigurnost 53 člana posade", kazao je jučer predsjednik Joko Widodo.
Indonezijska ratna mornarica je objavila da istražuje da li je podmornica ostala bez struje tijekom zarona te nije mogla izvesti protokol za izvanredne situacije nakon što se spustila na dubinu od 600 do 700 metara, dobrano ispod granice preživljavanja.
Ako je podmornica i dalje netaknuta, posada bi imala kisika za još samo 15 sati, do subote ujutro.
Glavni zapovjednik mornarice Yudo Morgono je rekao da je na dubini od 50 do 100 metara uočen objekt "velike magnetske sile".
Podmornica za pogon koristi diesel električne motore i može izdržati dubinu do 500 metara, no ako se spusti imalo dublje može pretrpjeti fatalne posljedice.
More kod Balija doseže dubinu od više od 1500 metara. 
Stručnjakinja u ministarstvu obrane je rekla da bi posada još uvijek mogla biti živa ako podmornica nije potonula na veliku dubinu.
"Ali ako je podmornica na dubini od 700 metara preživljavanje bi bilo jako teško jer će podvodni tlak izazvati pukotine i napuknuća na čeličnom trupu", kazala je Connie Rahakundini Bakrie.
Podmornica teška 1395 tona izgrađena je u Njemačkoj 1987.  U međuvremenu je bila na dvogodišnjem remontu u Južnoj Koreji te se floti ponovo pridružila 2012.
Indonezija je prije imala flotu od 12 podmornica kupljenih od bivšeg Sovjetskog Saveza a sada ih ima samo pet.
Dvije su podmornice njemačke izrade tipa 209, a tri podmornice su novija južnokorejska plovila.