Jure Buljat ovogodišnji je najbolji zadarski kuhar i dobitnik gradonačelnikove nagrade Nasmiješeno sunce. Iza sebe ima 11 godina radnog iskustva u zemlji i inozemstvu, a ovo mu je prvo javno priznanje za rad.
Prvo iskustvo stekao na kruzerima
– Jako sam sretan i ponosan što sam dobio ovo priznanje. Ne znam tko me je nominirao, ali sam zahvalan. Bit će mi ovo poticaj da budem još bolji, kaže ovaj 30-godišnjak koji je već krajem osnovne škole znao čime se u životu želi baviti, a mišljenje ni do danas nije promijenio.
– Volim svoj posao i nisam nikada poželio biti nešto drugo. Prvo radno iskustvo stekao sam na kruzeru, a nakon dvije godine plovidbe radio sam po zadarskim restoranima i u svakom naučio nešto novo. Ipak, svoj profesionalni napredak, a onda posljedično i ovo priznaje zahvalnost dugujem obiteljima Vedrić i Kurta, kaže Buljat, ističući kako je tajna uspjeha svakog dobrog kuhara zapravo to da bude svoj. A biti svoj ovom 30-godišnjaku znači biti odgovoran prema poslu, spreman na veliki fizički napor, timski rad i kontinuirano učenje i usavršavanje. Ukoliko to izostane, krajnji doseg je, kaže, samo prosječnost.
– Svaki posao, pa tako i kuharski, može se poistovjetiti sa stihovima pjesme Prljavog kazališta gdje kažu: ‘Prvo treba puzati da bi znao hodati.’ Dakle, treba krenuti od nule, učiti i po malo ići stepenicu po stepenicu naprijed, ističe Buljat koji preferira mediteransku kuhinju i jednostavnost, iako zna i može spremiti i najkompliciranije jelo. Tako je prije nekoliko godina za zadarsku poduzetnicu Hanu Medin u zadarskom Arsenalu spremao jela za koja kaže kako su bila spoj mediteranske kuhinje s kalifornijskim glistama, a kuhinjski prostor dijelio je s egipatskim kolegom koji je kalifornijsku glistu ukomponirao u tradicionalna egipatska jela. I sam je sve to isprobao, pa i brojne druge kuhinje i delicije, no od svega najviše voli pašte i rižota svih vrsta te najobičniju kajganu s krumpirima.
Djeca nekad žele da kuha i – tata
– Iznutrice zaista ne volim i ne mogu jesti, ali ih bez problema mogu spremiti na bilo koji način, kaže Buljat koji, kao i većina drugih, ipak najslađe jede kad mu netko obrok pripremi i servira. Kući to čini njegova supruga Katarina, no nerijetko i on jer to zahtijevaju njihova djeca.
– Kad bih svaki dan kuhao i kući, ispalo bi da po cijele dane samo kuham. Izvučem se kad god mogu ali djeca, njih troje starih sedam, pet i dvije godine, sve češće od mene traže da im baš ja kuham pa sam i kući sve češće kuhar, dobacuje Buljat kroz šalu koji predah i od posla i razonodu nalazi u nogometu.
– Volim nogomet. Imam prijatelje s kojima godinama već igram kad god stignem. To mi je veliki hobi, a osim toga, relaksiram se i u masliniku u Korlatu, na djedovini. Maslinovo ulje je sastojak bez kojeg gotovo da ne spremam ni jedno jelo. To mi je osnovni začin. Volim koristiti i začinsko bilje kao što su bosiljak, vlasac, kadulju. Njih sam posadio u stare kamenice koje sam donio iz Korlata pa ih uvijek imam pri ruci, kaže ovaj 30-godišnjak kojemu je želja jednoga dana imati vlastiti ugostiteljski objekt u kojem će se moći profesionalno izgraditi i iskazati.
Osim iskustva u restoranima Jure Buljat ima bogato iskustvo i u pripremanju svih vrsta svečanih menija bilo da je riječ o vjenčanjima, djevojačkim i momačkim večerima, poslovnim sastancima, domjencima, rođendanima, krštenjima, krizmama i… u najbrajanju će sam reći “što god zatreba”.
RIŽOT PO RECEPTU NAJKUHARA
Jure Buljat najradije sprema jela s menija mediteranske kuhinje gdje su neizostavni rižoti. S čitateljima Zadarskog lista odlučio je podijeliti recept za jednostavno i brzo jelo – rižot sa škampima ili kozicama.
– Prvo je potrebno u posudi za kuhanje ugrijati maslinovo ulje, a onda staviti kapulu te povremeno miješati. Kad kapula požuti treba dodati škampe ili kozice, a desetak minuta kasnije rižu, potom luk i peršin. Sve skupa potrebno je zaliti s bijelim vinom ili prošekom te ribljim temeljcem. Sol i papar dodaju se po želji. Kad je riža gotovo skuhana, treba posudu skloniti s kuhala, ubaciti kockicu maslaca i preliti s malo maslinova ulja te za desetak minuta poslužiti. I to je to, kaže Buljat.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
PREDSJEDNIK SDSS-A
Pupovac: Nećemo dozvoliti ponižavanje srpskog naroda u Hrvatskoj
Crna Kronika
OČEVID U TIJEKU
Prometna nesreća na A1 na čvoru Posedarje, nema ozlijeđenih
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Brojni građani i turisti na subotnjoj špici, evo koga smo sreli
Hrvatska
HRVATSKI „HOMO TURISTICUS“
Poznati novinar i urednik Đuro Tomljenović aktivan je i u mirovini. Urednik je Turizmoteke, turističkog news portala
Nogomet
HRVATSKI KAPETAN
Modrić postao treći stranac po broju nastupa za Real
KK Zadar
POVIJESNA UTAKMICA
ČUVENA POBJEDA ZADRA Pogledajte video od kojeg ćete se naježiti: ‘Posebnija je od drugih…’
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Moda
zadarski concept store
[FOTO] Tiramol proslavio 10. rođendan. Sana Baraba: ‘Na rubu sam suza od sreće’
Zadar
fantastičan projekt