Petak, 1. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

TRAŽI SE RJEŠENJE

Najavljen novi sastanak oko povećanja plaća u zdravstvu

Autor: Hina

17.05.2023. 17:59
Najavljen novi sastanak oko povećanja plaća u zdravstvu

Foto: PixabaySindikat medicinskih sestara i tehničara i Samostalni sindikat nakon sastanka s ministrima zdravstva, rada i financija nisu zadovoljni i traže povećanje plaća na bilo koji način, ministri poručuju kako će se pronaći rješenje, a za ponedjeljak je dogovoren novi sastanak o zahtjevima. Ministar zdravstva Vili Beroš je u srijedu nakon sastanka sa sindikatima, za kojeg je ocijenio da je prošao konstruktivno, rekao kako su se danas složili da “neke stvari u prošlosti doista nisu bile dobre, da se brojnim izmjenama uredbe o koeficijentima poremetila stabilnost sustava i da to moraju unaprijediti”. Sindikati traže povećanje plaće za 10 posto svim zaposlenicima u sustava zdravstva i kažu kako ne mogu čekati novi zakon, a Beroš je ocijenio kako “svako pojedinačno traženje i isključivost nije dobra”. “Međutim, u dobroj vjeri i konkretnim razgovorima vjerujem da ćemo naći rješenje, a nastavak razgovora je već u ponedjeljak. Nećemo sada o konkretnim elementima povećanja, sagledavali smo širu problematiku i ono što je pred nama”, ponovio je ministar.


U tom je kontekstu naveo kako će novi zakon o plaćama u javnim i državnim službama ujednačiti iste vrijednosti rada. Dodao je kako danas pitanje štrajka nisu stavili na stol te poručio kako postoji dobra volja Vlade s obzirom na to da su na sastanku bila tri resorna ministra kako bi zajedno riješili probleme u kontekstu dolaska novog zakona i uredbi.


Upitan vode li razgovori u smjeru da će novim zakonom oni dobiti ne samo 10 posto, nego možda i veće povećanje plaća, Beroš je odgovorio kako postoji ta mogućnost te kako će svim resornim ministarstvima biti predstavljena metodologija za izračun budućih koeficijenata, a u izračunima će sudjelovati i predstavnici sindikata. Upitan mogu li sindikati prije donošenja zakona očekivati povećanje od 10 posto, Beroš je naveo kako je ministar financija Marko Primorac na sastanku rekao da je “teško moguće očekivati promjene koeficijenata kao takvih prije donošenja novog zakona”, no da postoji niz drugih elemenata koji su na raspolaganju.


Foto: Patrik Macek/PIXSELL


Sindikati: Tražimo povećanje plaća, na bilo koji način
Ministar rada Marin Piletić rekao je kako bi s 1. siječnja 2024. novi zakon o plaćama trebao biti na snazi, a u kojem će biti novi koeficijenti i osnovica. Zakon će biti upućen u saborsku proceduru u lipnju. Piletić je također najavio kako će u petak nakon sjednice Vlade pozvati sve predstavnike reprezentativnih sindikata da potpišu dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru i Kolektivnom ugovoru gdje su nakon tri runde pregovora usuglasili povećanje iznosa regresa za svih 235.000 službenika u državnim i javnim službama.  Regres od 199 eura odlučili su podići na 300 eura za članove sindikata, a na 250 za sve ostale službenike.


Predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak pojasnila je kako će u ponedjeljak razgovarati o njihovim zahtjevima, dok su danas razgovarali o problematici koja je dovela do ove situacije da moraju protestirati. “Nismo zadovoljni, ali za sada ne možemo ništa dodatno reći dok ne vidimo još jedan krug razgovora i hoće li se to pomaknuti u nekom drugom smjeru. Trenutno se ne možemo za ništa uhvatiti, osim za sljedeći sastanak koji će biti krunski trenutak”, dodala je.  Predsjednik Samostalnog sindikata Stjepan Topolnjak poručio je kako neće i ne mogu čekati do sljedeće godine za novi zakon o plaćama i nove koeficijente.


“Nas u stvari ne interesira na koji način će nam Vlada podići plaće. Mi tražimo povećanje plaća, a na koji način, to ostavljamo ministru i eventualno premijeru”, poručio je.   Topolnjak je također potvrdio da je štrajk još uvijek opcija.


Foto: Pixabay