Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vijeće Europe

Plenković na samitu: “Hrvatska je pristupila registru štete za Ukrajinu”

Autor: Hina

17.05.2023. 15:00
Plenković na samitu: “Hrvatska je pristupila registru štete za Ukrajinu”

Foto: Luka JeličićHrvatska je pristupila registru štete za Ukrajinu i nastavlja biti snažno solidarna s tom zemljom u jeku ruske agresije, rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković na samitu Vijeća Europe na Islandu. Hrvatska je jučer potpisala registar štete, pravni instrument kojim će se pronaći načini da se kompenziraju ratne štete Ukrajini, rekao je premijer.


“Temeljne vrijednosti su napadnute. Sloboda je napadnuta. Demokracija je napadnuta. Ruska agresija na Ukrajinu nekako nas je sve probudila iz mira u kojemu je cijela Europa uživala desetljećima nakon Drugog svjetskog rata, kao i agresije u vrijeme Miloševićeva režima u zemljama bivše Jugoslavije, uključujući Hrvatsku”, rekao je Plenković u obraćanju na sastanku na vrhu Vijeća Europe, organizacije u kojoj je bila i Rusija do prošle godine.


Pravni instrument, koje je osnovalo Vijeće Europe od 46 zemalja, do srijede ujutro je potpisalo 40 zemalja, uključujući Sjedinjene Države i sve ostale zemlje skupine G7, dok tri zemlje dovršavaju svoju internu proceduru kako bi učinile isto, rekla je u srijedu glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić.
Šefovi država i vlada članica Vijeća Europe usvojili su deklaraciju po završetku samita.


“Deklaracija ima glavnu poruku – ujedinjeni oko zajedničkih vrijednosti i ujedinjeni u solidarnosti i podršci Ukrajini”, rekao je Plenković novinarima nakon samita.


Ovo je tek četvrti sastanak na vrhu Vijeća Europe od osnivanja te organizacije.


“Ova organizacija se vrlo smišljeno sastaje na višoj razini tek kada se skupi dovoljna količina, možemo reći sadržaja da bi ga na određeni način prihvatili lideri zemalja”, rekao je Plenković.


Hrvatska je postala punopravna članica Vijeća Europe 6. studenog 1996. godine. Plenković se na samitu prisjetio da je bio dio tima koji je radio na ulasku Hrvatske u Vijeće Europe, dok je bivša ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u njegovoj prvoj vladi danas glavna tajnica te paneuropske organizacije.