Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ČLANICA NATO SAVEZA

Mađarska će blokirati vojnu potporu Ukrajini dok se OTP banci ne ukinu sankcije

Autor: Hina

17.05.2023. 17:11
Mađarska će blokirati vojnu potporu Ukrajini dok se OTP banci ne ukinu sankcije

Foto: ReutersMađarska će blokirati sljedeću tranšu vojne potpore EU-a za Ukrajinu i svaki novi paket sankcija protiv Rusije, osim u slučaju da Kijev ukloni mađarsku OTP banku sa svog popisa ratnih sponzora, rekao je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova. “Ne možemo dati zeleno svjetlo sve dok je OTP na crnoj listi”, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, dodajući da “isto vrijedi i u slučaju sankcija.” Mađarska nije odobrila isplatu sljedeće tranše vojne potpore za Ukrajinu iz Europskog fonda za mir (EPF), zahtijevajući jamstva da će i ostale regije, poput Balkana ili Sjeverne Afrike, dobiti sredstva.


EPF, utemeljen godine 2021., izvanproračunski je instrument usmjeren na jačanje sposobnosti EU-a da spriječi sukobe, izgradi mir i ojača međunarodnu sigurnost. EU je do sada osigurao ukupno oko 3,6 milijardi eura za vojnu potporu Ukrajini.


Mađarska, koja je članica EU-a i NATO-a, odbila je isporučiti bilo kakvu vojnu opremu susjednoj Ukrajini, a i u više je navrata kritizirala sankcije EU-a protiv Rusije, no na kraju je ipak podržala sve dosad dogovorene mjere.


Foto: Reuters