Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Sukladno Ustavu

MVEP šalje službenu notu Zambiji zbog netočnih navoda o hrvatskim državljanima

Autor: Hina

22.03.2023. 18:23
MVEP šalje službenu notu Zambiji zbog netočnih navoda o hrvatskim državljanima

Foto: Emica Elvedij/PixsellHrvatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u srijedu kako će uputiti službenu notu stalnoj misiji Zambije pri UN-u u Ženevi zbog netočnih navoda dužnosnika zambijskog ministarstva  o skupini Hrvata osumnjičenoj u Zambiji za trgovinu djecom iz Konga.


“Ministarstvo će upozoriti kako hrvatski državljani nisu ušli u Republiku Zambiju iz DR Konga zajedno s djecom. Pored toga ukazat će i na netočnost tvrdnje g. Matemboa (državni tajnik zambijskog ministarstva unutarnjih poslova), iz koje proizlazi da je osmero hrvatskih državljana u više navrata s djecom prelazilo granicu. Pogrešno je navedeno i kazneno djelo koje se hrvatskim državljanima stavlja na teret”, stoji u priopćenju MVEP-a.


Što se tiče tvrdnje Matemboa da su kongoanske vlasti potvrdile kako su dokumenti o posvajanju krivotvoreni, MVEP navodi kako “Republika Hrvatska u ovom trenutku ne raspolaže službenom informacijom dobivenom od DR Konga, kao niti od Republike Zambije da dokumenti o posvajanju iz DR Konga nisu vjerodostojni”.
“Sukladno Ustavu, Hrvatska će nastaviti štititi prava i interese svojih državljana u Zambiji”, zaključuje se u priopćenju.


Odbor za prisilne nestanke Ujedinjenih naroda održao je ovog tjedna saslušanje zambijske delegacije koju je predvodio tajnik ministarstva unutarnjih poslova Dickson Matembo.


Odbor je istraživao kako Zambija implementira odredbe Međunarodne konvencije o zaštiti svih osoba od prisilnog nestanka.


Odbor se zanimao za slučaj osmero Hrvata osumnjičenih u Zambiji za trgovinu djecom – što je zaključila istraga o porijeklu posvojenja, jesu li djeca uzeta iz svojih obitelji ili sirotišta te koje je mjere Zambija poduzela da posvajanja ne budu rezultat prisilnog nestanka.


Matembo je odgovorio da je osmero Hrvata s djecom prešlo iz DR Konga u Zambiju, pri čemu su zambijski granični službenici provjerili njihove dokumente i kontaktirali kolege iz susjedne zemlje.


Djeca u pitanju bila su u sirotištu, a skupini Hrvata to nije bio prvi put da su prešli granicu s djecom, naglasio je Zambijac. U suradnji s kongoanskim vlastima utvrđeno je da je dokumentacija za posvajanje bila lažna, a vlasnik sirotišta je u bijegu.


Djeca se trebaju „predati kongoanskim vlastima”, rekao je zambijski tajnik.


Osmero Hrvata uhićeno je početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.


Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.


Četvero djece iz Demokratske Republike Kongo pod nadzorom su posebne jedinice za zaštitu i sigurnost djece, a na nepoznatoj su lokaciji zbog svoje sigurnosti.