Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

veliki poduhvat

"Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja bila je pametna i humana odluka"

Autor: Hina

15.01.2023. 17:43

Foto: Davor Javorović/PIXSELLMirna reintegracija hrvatskog Podunavlja bila je veliki poduhvat hrvatske politke, bila je to pametna i humana odluka, ocijenio je u nedjelju u Vukovaru predsjednik Republike Zoran Milanović.


U govoru na svečanom skupu koji je u vukovarskom Hrvatskom domu održan u povodu 25. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, Milanović je ocijenio kako je odabirom procesa mirne reintegracije Hrvatska odabrala pravu stranu te je od početka pokazala dobru volju.


Milanović: Dok dižu optužnice, neće imati našu potporu


Odao je priznanje za mudrost “maloj skupini dobrih ljudi, među kojima treba spomenuti i prvog odnosno, što je puno značajnije, ratnog hrvatskog predsjednika Tuđmana”. Podsjetio je pritom kako je Hrvatska ponudila pobunjenim Srbima plan Z4 koji bi, kako je kazao, Hrvatsku skupo koštao, ali je odbijen u Beogradu.
Dotaknuvši se odnosa sa Srbijom, ustvrdio je kako ta država ne može pretendirati na članstvo u Europskoj uniji uz odnos koji ima prema Rusiji. Iako je taj odnos prema Rusiji legitiman, on ne pridonosi ulasku u EU, Srbija o tome treba donijeti odluku.


“Srbija u isto vrijeme mora znati da dok god misli dizati optužnice protiv naših generala i brigadira u mirovini zbog događaja na teritoriju treće zemlje, neće imati našu potporu i mi to ne možemo tolerirati. To je minumum povjerenja u odnosima. Zapad čeka i otvoren je”, kazao je Milanović.


Zapadu je zamjerio što se prema Hrvatskoj odnosio ponajčešće loše, ignorirajući ju. “Kada vidim saveznike u posljednjih 30 godina, vidim ih u Njemačkoj, Austriji i Mađarskoj… Prijatelja uguraš u NATO, u pet minuta, bez da ga pitaš. Prijatelja ne držiš na vatri šest ili sedam godina da bi ga pustio u schengen, a bio je tehnički spreman prije pet godina. To nije prijateljstvo”, kazao je.


Izrazio je žaljenje što na skupu nema političkih predstavnika Srba jer je za bilo kakav odnos potrebno dvoje, pozvavši ih da poštuju hrvatsku državu i ne govore da je Oluja bila etničko čišćenje.


Izaslanik predsjednika Vlade, ministar obrane Mario Banožić izrazio je ponos što Hrvatska vojska danas uživa sve snažniji međunarodni ugled među svojim saveznicima i partnerima.


“Hrvatsku vojsku nastavljamo činiti još spremnijom i snažnijom, a Vlada i u ovoj godini nastavlja modernizaciju i opremanje svih grana Oružanih snaga”, rekao je Banožić.


Penava: Trebali bi biti jedna priča


Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava poručio je kako mirnoj reintegraciji Podunavlja nije bilo alternative i zahvalio svima koji su bili dio toga procesa.


“Hvala i drugoj strani, koja u današnje doba ne bi smjela biti druga strana. Trebali bi biti jedna priča. Trebalo je hrabrosti i s te strane pružiti ruku i pokazati ljudima put”, kazao je Penava dodavši kako “odgajati svoju djecu da ne vole svoju općinu, grad, županiju i državu nije dobra politika”.


Predsjednica nekadašnjeg Nacionalog odbora za uspostavu povjerenja u procesu mirne reintegracije Vesna Škare Ožbolt ustvrdila je kako je mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja i dalje najuspješnija mirovna operacija UN-a kojom su spašeni brojni životi.


Prije svečanog skupa, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položeni su vijenci i upaljene svijeće, dok je u crkvi sv. Filipa i Jakova služena misa.