Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ministar hrvatskih branitelja

Medved čestitao Dan priznanja Hrvatske i obljetnicu mirne reintegracije

Autor: Hina

15.01.2023. 12:30
Medved čestitao Dan priznanja Hrvatske i obljetnicu mirne reintegracije

Foto: Davor KovačevićPotpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je u nedjelju braniteljima, njihovim obiteljima i svim građanima Dan međunarodnog priznanja Hrvatske i 25. obljetnicu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.


Međunarodno priznanje Hrvatske zasigurno je najveći uspjeh naše diplomacije i obrambenih snaga, ujedinjene domovinske i iseljene Hrvatske, ostvarenje našeg vanjskopolitičkog cilja i vjekovnih težnji hrvatskoga naroda, ali i dar svim budućim generacijama, poručio je Medved.


Međunarodnim priznanjem Hrvatska se nakon devet stoljeća vratila u međunarodnu zajednicu kao slobodna i priznata država, zbog toga taj čin za nas ima posebno povijesno značenje.
Dan međunarodnog priznanja, kada nas je priznalo dvanaest članica tadašnje Europske zajednice i niz drugih država, ujedno je ostvarenje naših težnji da samostalna i neovisna Hrvatska bude dio europskog civilizacijskog kruga, čije vrijednosti smo baštinili i kojem smo uvijek i pripadali.


Na današnji dan prisjećamo se i 25. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kojom su okupirana područja istočne Hrvatske vraćena u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske, čime je zatvoreno najteže poglavlje naše povijesti.


Upravo je mirna reintegracija jedna od ključnih ostavština prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je nakon Oluje dolaskom Vlaka slobode u Split obećao i povratak Vukovara u Hrvatsku, što je na simboličan način označio Vlak mira.


Taj dan s posebnim oduševljenjem dočekali su svi Hrvati diljem domovine i izvan nje, a napose prognanici s tog područja koji su se napokon, nakon višegodišnjeg progonstva, mogli početi vraćati u svoje domove, stoji u čestitki.