Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

SDSS odbio sudjelovanje

U Vukovaru se obilježava 25. obljetnica mirne reintegracije Podunavlja

Autor: Hina

15.01.2023. 12:56
U Vukovaru se obilježava 25. obljetnica mirne reintegracije Podunavlja

Foto: PixsellU povodu obilježavanja 25. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske, u subotu su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata vijence položila brojna izaslanstva, državna i braniteljska, među kojima i predsjednik RH Milanović.


Vijanac je položilo i svijeću zapalilo i izaslanstvo  Hrvatskog sabora na čelu s saborskim zastupnikom Nikolom Mažarom, Vlade RH predvođeno ministrom obrane Marijom Banožićem, Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom, Vukovarsko-srijemske županije na čelu s županom Damirom Dekanićem i druga.


Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je uoči polaganja vijenaca kako je proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja ‘iznimno pozitivan te ga na taj način treba i vrednovati’.  Zamjerio je što se nakon povratka prvo pristupilo obnovi kuća i stanova za povratnike, umjesto gospodarstva, a rezultat toga je, ustvrdio je Penava, današnja depopulacija istoka Hrvatske.
Gradonačelnik Vukovara iz vremena mirne reintegracije Vladimir Štengl rekao je kako se sam proces odvijao jako brzo te su se na vrijeme iz njega povukli oni koji u njemu nisu htjeli sudjelovati.


U crkvi sv. Filipa i Jakova služena je sveta misa za sve poginule branitelje i civile.


Obilježavanje 25. obljetnice mirne reintegracije bez predstavnika Srba


Svečani skup u povodu 25. obljetnice procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, koji se u nedjelju održava u vukovarskom Hrvatskom domu, protječe bez političkih predstavnika srpske manjine.


“Licemjerno je biti organizator ovakvog događaja i predstavljati se kao promotor mirne reintegracije, prije svega mira, tolerancije i zajedničkog života, za Vukovar i cijelo područje, i biti vladajuća politička opcija koja uskraćuje stečena prava Srbima, koja je ista ta mirna reintegracija zajamčila”, poručili su iz vukovarskog SDSS-a.


Navode kako je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara u 2022. godini, suprotno amandmanu SDSS-a vladajuća većina iz Statuta grada Vukovara izbacila mogućnost slobodne uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma, koje je “stečeno kako u postupku mirne reintegracije, tako i Statutom grada Vukovara iz 2009. godine, dok još nije postojala obaveza uvođenja dvojezičnosti”.


“Licemjerno je boriti se jučer protiv uvođenja dvojezičnosti, kada je za to postojala zakonska obaveza, i danas promovirati rezultate mirne reintegracije. Također, program skupa je organiziran tako da ni jedan sudionik mirne reintegracije niti aktualni predstavnik Srba nije predviđen da govori u ime svog naroda, a time nema ni mogućnost ukazati na probleme koji nisu riješeni ni poslije svih ovih 25 godina”, navodi se u priopćenju.


Najavljuju kako će predstavnici SDSS-a i Zajedničkog vijeća općina za 25. obljetnicu procesa mirne reintegracije upaliti svijeće u vukovarskoj pravoslavnoj crkvi sv. Nikolaja.