Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

NOVE OPTUŽBE

Milanović: Spominje li se ranije održavanje izbora zbog osobnih interesa premijera?

Autor: Hina

30.08.2023. 14:48
Milanović: Spominje li se ranije održavanje izbora zbog osobnih interesa premijera?

Foto: Vedran Karuza/Novi listZoran Milanović poručio je u srijedu kako mu je kao predsjedniku Republike dužnost upozoriti da će svako odustajanje od uobičajenih rokova za izbore doživjeti kao prevaru, upitavši je li razlog spominjanja ranijeg održavanja parlamentarnih izbora osobni interes premijera. Iduća, 2024. godina, naziva se “super izbornom” budući da se trebaju održati izbori za Europski parlament, Hrvatski sabor i predsjednika Republike, a Milanović se u izjavi novinarima nakon svečane promocije novih časnika Oružanih snaga RH osvrnuo na mogućnost ranijeg održavanja parlamentarnih izbora.


“Što se tiče super izborne godine, stvari su vrlo jednostavne, moj utjecaj na to kad će biti izbori je minimalan, kao i svakog predsjednika Republike. Međutim, moja dužnost je reći da ću svako odstupanje od nekih tvrdih rokova, koje smo već u ovoj zemlji praktički počeli živjeti i smatrati ih standardom, smatrati još jednom prevarom”, istaknuo je.


“Onda je na vlast nekako došao Plenković pa je već 2020. godine, opravdavajući to nekakvim potrebama epidemiološke ugroze, izbore pomaknuo ranije jer mu je to odgovaralo. Dakle, to je bilo za sebe, radim za sebe”, ustvrdio je Milanović.
Plenković je bio, dodao je, prvi čovjek koji je prekršio to pravilo “da bi stavio sebi u džep, figurativno”.


“I sad opet pričamo o tome kad će biti izbori. Zašto ne bi bili u sedmom mjesecu, kao prije četiri godine? Što stoji na putu? Njegovi osobni planovi, njegova karijerna nastojanja i pregnuća zbog kojih mora držati zatvorena usta kada to hrvatski interes nalaže, da se ne bi zamjerio nekakvoj Ursuli von der Leyen ili Kyriakosu”, kaže Milanović.


Kritizirao je i Plenkovićev način davanja izjava rekavši kako to radi iz središnjice HDZ-a, a on je, kad je bio predsjednik SDP-a i premijer, izbjegavao o pitanjima vezanima uz rad Vlade i Sabora govoriti s logom SDP-a iza sebe.


Smatra da je takav Plenkovićev način davanja izjava “tipično komunistička navada” i svjestan odabir, odnosno da to nije slučajno.


“To je kod HDZ-a pravilo. Kampanja i laganje i maltretiranje javnosti s nekakvim rezultatima traje permanentno”, rekao je Milanović.