Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Kuća Europe

Milanović prvo desetljeće Hrvatske u EU ne smatra ni uspjehom ni neuspjehom

Autor: Hina

23.05.2023. 13:16
Milanović prvo desetljeće Hrvatske u EU ne smatra ni uspjehom ni neuspjehom

Foto: Vedran Karuza/Novi listPredsjednik Zoran Milanović rekao je u utorak u Kući Europe da prvo desetljeće članstva Hrvatske u Europskoj uniji ne smatra „ni uspjehom ni neuspjehom” i da će se osobno boriti protiv toga da Unija postane federacija.


„Europska unija je zamišljena od mnogih kao federacija, što nikada po meni ne smije postati. Ja ću se protiv toga osobno boriti”, rekao je Milanović u uvodnom obraćanju na konferenciji „10 godina Republike Hrvatske u Europskoj uniji”.


Konferenciju je organizirao Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo pod pokroviteljstvom Predsjednika RH i u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj. Milanović je dodao da se protivi „bilo kakvoj ideji o federalnoj državi, o Bruxellesu koji bi nadomjestio Beograd, Budimpeštu, Beč. „To ne želim. Ne želim da opet imamo neki centar moći”, dodao je. Milanović ne smatra „ni uspjehom ni neuspjehom” prvih deset godina članstva.
„Budžet EU-a je toliko malen da se s njim zaista ne može ništa osim raditi inovacijski centri, poneki most, vatrogasni dom, sve ono što tjedno gledam izvan Zagreba i to je dobro jer umjesto toga je ništa”, smatra Milanović.


Hrvatska je članica Unije od 1. srpnja 2013., a zemlje u susjedstvu još su u čekaonici.


„Čekali smo dugo da postanemo članica EU-a, ali ne tako dugo kao države zapadnog Balkana”, rekao je predsjednik i opisao to „nekim oblikom zlostavljanja i neodgovornosti” prema tim zemljama.


Predsjednik je dodao da EU „pati, što je teško izlječivo, od kroničnog manjka demokracije i odgovornosti” i ponovno je prozvao šefa europske diplomacije Josepa Borrella.


„Borrell je opterećen takvim aferama da u mojoj vladi ne bi mogao biti ministar, a u Plenkovićevoj ne znam. Kao ni (predsjednica Europske komisije) Ursula von der Leyen”, dodao je Milanović.


Borrell je odbio zahtjev Hrvatske da sudjeluje u misiji Althea u Bosni i Hercegovini. vojnoj misiji EU-a, a Milanović je ponovio da je njegov dopis „pun laži”.


Milanović se osvrnuo i na posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Pekingu koji je uzburkao zapadne saveznike, ali Milanović smatra da je Macron imao pravo kad je govorio o većoj autonomiji EU-a.


Rekao je da u ovom trenutku „Macrona smatra najkalibriranijim, najrazumnijim i najpotentnijim europskim liderom”.