Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Pomoć Ukrajini

Biden uvjeren kako slanje Patriota u Ukrajinu neće dovesti do veće eskalacije sukoba

Autor: Hina

22.12.2022. 07:52
Biden uvjeren kako slanje Patriota u Ukrajinu neće dovesti do veće eskalacije sukoba

Foto: ReutersSlanje protuzračnog Patriota Ukrajini ne predstavlja eskalaciju rata u toj zemlji jer je riječ o obrambenim sustavima, rekao je u srijedu američki predsjednik Joe Biden na konferenciji za medije s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.


„Patriot ne predstavlja eskalaciju, to je obrambeni sustav“, rekao je Biden u Bijeloj kući, na konferenciji s ukrajinskim čelnikom koji je u službenom posjetu Washingtonu.


„Voljeli bi da ga se ne treba koristiti“, dodao je Biden o naprednom sustavu protuzračne obrane, pozvavši Ruse da „zaustave napade“.
Zelenskij je kazao kako je sustav Patriot važan korak prema formiranju djelotvornog zračnog štita od ruskih napada.


“To je jedini način da terorističku državu lišimo njenog glavnog instrumenta terora – sposobnosti da gađa naše gradove, našu energiju”, rekao je ukrajinski predsjednik.


Zelenskij i drugi visoki ukrajinski dužnosnici dugo su od zapadnih saveznika tražili da im osiguraju više protuzračnih i proturaketnih sustava kako bi zaustavili ruske raketne napade na energetska postrojenja i drugu kritičnu infrastrukturu.


Biden i državni tajnik Antony Blinken ranije su rekli da će Sjedinjene Države dati dodatnu, 1,85 milijardi dolara vrijednu vojnu pomoć Ukrajini, uključujući Patriot.


Patriot se smatra jednim od najnaprednijih američkih sustava protuzračne obrane koji štiti od zrakoplova, krstarećih i balističkih projektila.


SAD je dosad poslao oko 50 milijardi dolara pomoći vladi u Kijevu.


Biden je na konferenciji rekao kako ujedinjenost zapada oko Ukrajine neće slabiti te da NATO i Europska unija nisu nikad bili ujedinjeniji.


“Vjerujem da će unatoč svim promjenama u sastavu Kongresa, dvodomna i dvostranačka potpora biti zadržana“, kazao je američki predsjednik o podršci Kijevu unutar Kongresa, nakon što su republikanci na izborima u studenom preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom.


Zelenskij će se kasnije u srijedu obratiti zajedničkoj sjednici gornjeg i donjeg doma Kongresa – Senata i Zastupničkog doma, te će se sastati s čelnicima demokrata i republikanaca.