ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nova tumačenja

Milanović će danas objaviti datum izbora: ‘To u teoriji ne mora biti nedjelja, može biti na bilo koji dan’

Autor: Tihana Tomičić

15.03.2024. 08:43
Milanović će danas objaviti datum izbora: ‘To u teoriji ne mora biti nedjelja, može biti na bilo koji dan’

Foto: Luka JeličićDatum izbora za Sabor bit će poznat danas, kad se predsjednik Zoran Milanović vrati s puta u Dalmaciju. Nakon raspuštanja Sabora, on je taj koji određuje točan datum.


– Vojna tajna, reći ću vam sutra, rekao je jučer odgovarajući na pitanja novinara, i dodajući da je »ovo dosad bilo – beščašće«, čime se opet pozicionirao politički u odnosu na Vladu i vladajuću većinu.


Budući da je Sabor raspušten jučer, izbori mogu biti održani bilo koje nedjelje od 14. travnja do 12. svibnja, te je na raspolaganju pet nedjelja, ali ima tumačenja da to može biti i Prvi maj, koji je neradni dan, ali i bilo koji drugi dan koji bi se tada proglasio neradnim, jer je to jedan od načina kako se može interpretirati zakon.
– To ne znači da mora pasti u neradni dan, već da odluka o danu provedbe izbora čini taj dan neradnim. Uostalom, to se već dogodilo 3. siječnja 2000. godine. Osobno ne mislim da je dobro posezati za radnim danom i pretvarati ga u neradni na ovaj način, ali i to je moguće, tumači ona.


To znači da bi predsjednik mogao imati na raspolaganju ne samo četiri nedjelje, nego i sve ostale dane u tom razdoblju.


Milanović je inače jučer potvrdio da svoj mandat namjerava odraditi do kraja.


– Predsjednički izbori bit će u studenom ili prosincu. S tim računajte, idemo raditi posao do kraja, jasan je oko termina izbora na kojima će se birati njegov nasljednik ili nasljednica.