Jučer je u Kneževoj palači otvorena izložba pod nazivom "U slast!", a u povodu 24. Edukativne muzejske akcije na temu (Pre)hrana i Međunarodnog dana muzeja koji se održava 18. svibnja. Izložba u organizaciji Dokumentacijske i Pedagoške službe NMZ-a prikazuje odabrane predmete iz fundusa četiriju muzejskih odjela te se ukazuje na raznolikost i slojevitost prehrane u kulturno–povijesnom, tradicijskom, umjetničkom i prirodoznanstvenom kontekstu.
Izložba prikazuje što su naši stari nekada jeli, kako i od kuda su nabavljali hranu i na koji način su je čuvali, spravljali i konzumirali te koja su pomagala pri tome koristili. Natali Čop, kustosica i viša dokumentaristica NMZ-a, kazala je kako je način na koji pristupamo prehrani doprinos materijalnoj i nematerijalnoj baštini jedne regije, te kako je prehrana, zbog spoja prirodnih, društvenih kulturoloških i tradicijskih datosti jednog kraja, čimbenik njenog identiteta.
Naslijeđe Sjeverne Dalmacije
-Iz izložbe se može vidjeti kako NMZ čuva vrijedno naslijeđe Sjeverne Dalmacije. Svi muzejski odjeli dali su svoj prilog ovoj temi. Koliko nam je prostor dozvolio, izdvojili smo predmete prema tematskim cjelinama koje u segmentima dotiču lončarstvo, uporabne predmete u kuhinji i tržnicu kao žilu kucavicu i "trbuh grada" u kojem se sjedinjuju grad, otoci i kotari. Također, prikazani su uljarstvo i ribarstvo kao temelji privrede, ali i prehrane našega kraja, kazala je Čop dodajući kako je jedan od doprinosa temi i hrana kao likovni motiv u mrtvim prirodama i žanr scenama, a pojedine fotografije pristupaju temi prehrane s notom socijalne težine podsjećajući nas na rastući problem siromaštva i gladi u svijetu.
Čop je dodala kako namještaj i gotičko i renesanso keramičko posuđe govori u prilog bogatoj prošlosti nekad glavnog grada Dalmacije a predmeti od stakla i ambalaža svjedoci su napredne likerske industrije od koje danas baštinimo Maraschino.
– Iz Prirodoslovnog odjela smo za ovu prigodu odabrali one predmete koji i danas čine dio kulinarstva Sjeverne Dalmacije svrstavajući je u cjenjenu mediteransku prehranu, kazala je Čop.
Kraljev: Polako na naše stolove vraćamo autohtona jela
Uz samu izložbu, profesionalni kuhar i profesor kuharstva Renato Kraljev održao je prezentaciju autohtonih jela Zadarske županije, a koji se nalaze u njegovoj "Autohtonoj kuharici Zadarske županije". Iako tu još nisu svi stari recepti koje Zadarska županija ponosno baštini, na 160 stranica kuharice može se pronaći pozamašan broj finih, a zaboravljenih namirnica i njihovih kombinacija. Tako se u njoj može pronaći pomalo zaboravljenog saura od plave ribe, marinirane i slane inćune, hobotnicu s lećom, salatu od sipe i slanutka (čičvarde), Sukošanski maneštrun, sipu s orzom, Banjski brudet (s bižima, maldim krumpirima, artičocima, bobom,…), prisnac (slain ili slatki), pašticadu, pašku skutu, …
-Kroz ovu kuharicu pokušao sam obuhvatiti otoke, kotare i obalu, a sve kako bi ugostiteljima i svima koji se bave gastronomskim turizmom dao poticaj da turistima prezentiraju istinski Zadar i Zadarsku županiju. Želim vratiti autohtona jela na stolove naših restorana, kazao je Kraljev dodajući kako taj "povratak", nažalost, za sada još uvijek sporo ide.
-Danas smo u naše restorane uspjeli vratiti tek 15% starih recepata, ali bitno je da napredujemo. Posebice se puno učinilo pokretanjem Seljačke tržnice gdje su se ugostitelji, i građani općenito, povezali s OPG-ovcima odnosno domaćim proizvođačima. Cilj ove kuharice i cijele moje inicijative je prezentirati naš autohtoni prozvod u najboljem, domaćem svijetlu, a od kojeg smo godinama bježali, objasnio je Kraljev dodajući je vrlo važna i prezentacija "prema van".
– Kako sebe prezentiramo, tako će nas i drugi doživljavati. Još uvijek naša prezentacija prema van (hrvatski ugostitelji izvan Hrvatske) nije dobra što nam govori potražnja gostiju u restoranima u Zadru i Hrvatskoj(čevapčići, pljeskavice, ražnjići,…), dodao je Kraljev.
najnovije
najčitanije
Zadar & Županija
ZAGONETNA ŠETNJA
Ove subote interaktivna šetnja Paklenicom za najmlađe, donosimo detalje
Nogomet
VIRTUALNI KONGRES
FIFA potvrdila domaćine svjetskih prvenstava 2030. i 2034.
Zdravlje i ljepota
Dr. med. Magdalena Matak
Dermatologinja o psorijazi: ‘To nije samo estetski problem – ona dovodi i do psihičkih tegoba’
Hrvatska
PREMIJER
Plenković: SDP se diskvalificirao kao stranka koja može voditi Hrvatsku
Hrvatska
BORBENI AVION
Uoči 33. obljetnice HRZ-a u Hrvatsku stigao osmi Rafale
Crna Kronika
u tijeku očevid
STRAVIČNA NESREĆA Ralicom u Gračacu naletio na pješakinje, jedna teško ozljeđena
Zadar
hotelski lanac
Hyatt Regency Zadar u potrazi za 150 radnika, u četvrtak organiziraju Dan karijera
Županija
opasne ceste
Devetero pješaka ozlijeđeno u naletima automobila na zebri
Županija
Javna rasprava do 27.12.
Nezadovoljstvo s Prostornim planom u Jasenicama. Baričević: ‘Izmjenama se napravilo pet koraka unazad’
Zadar
ŽIVOT BEZ GRANICA