Iz ruku trojice članova žirija, među kojima je najveća zvijezda britanski chef Alan Coxon, Krsto Matulić, vlasnik OPG-a Matulić iz Pašmana, primio je 11. lipnja u Bruxellesu priznanje Superior Taste Award za aceto od smokve Pašman Libre.
Na svečanoj dodjeli u Cercle Royal Gaulois u glavnome gradu Belgije, OPG Matulić dobio je priznanje za svoj jedinstveni aceto uz još 1849 proizvoda iz 90 zemalja svijeta.
– Bila nam je velika čast drugu godinu zaredom prisustvovati jednom takvom međunarodnom događaju gdje smo bili među najmanjim proizvođačima. Izvanredan je osjećaj kad ti veliki svjetski chefovi stisnu ruku i čestitaju na odličnom proizvodu i dodijele nagradu za naš rad i trud, komentirao je po povratku iz Bruxellesa Krsto Matulić.
I ove godine, ističe, on i supruga Ana stekli su nova poznanstva koja su im otvorila i nove poslovne mogućnosti.
– Mislim da uvijek ima prostora za napredak, a mi ćemo se i dalje truditi zadovoljiti kvalitetom i još više unaprijediti naše proizvode, dodao je.
Priznanje Superior Taste Award za aceto od smokve Pašman Libre OPG Matulić osvojio je 22. svibnja, i to dvije zvjezdice za kvalitetu, što znači da su dobili između 82,9 i 87,9 posto bodova – najviše za okus.
Proizvodi koji osvoje najmanje 70 posto bodova dobivaju nagrade. Jednu zlatnu zvjezdicu ako je proizvod dobio 70-80 posto bodova, dvije za 80-90 posto bodova te tri zlatne zvjezdice ako je proizvod dobio više od 90 posto bodova.
Aceto od smokve Krsto Matulić počeo je proizvoditi 2015. godine. Puno je, kaže, istraživao i učio od najboljih svjetskih proizvođača aceta u talijanskoj Modeni, a Pašman Libre priprema isključivo od pašmanskih smokava. Godišnje OPG Matulić proizvede oko 200 litara aceta od smokava, pakiraju ga u bočice dizajnirane u nagrađivanom Hand dizajn studiju u Zagrebu njihova prijatelja i suradnika Vinka Pašalića.
U postupku nepristranog, "na slijepo" ocjenjivanja sudjelovalo je 175 vrhunskih chefova i sommeliera iz eminentnih svjetskih, kulinarskih i sommelierskih organizacija. Ocjenjuju izgled, miris, okus, teksturu i dojam prehrambenog proizvoda ili pića.
najnovije
najčitanije
Zadar
HRISTOS VASKRSE!
U Zadru proslavljen pravoslavni Uskrs: Pozim vas da neumorno njegujemo prirodnu potrebu za narodnim jedinstvom
Zadar
KONCERT ZA PAMĆENJE
Tony cetinski uz Adija Šošu i Matiju Cveka osvojio Arsenal!
Hrvatska
FENOMEN
TikTok generacije. Zašto je tako teško odoljeti zovu društvenih mreža?
Zadar & Županija
Velika utrka
Sve je spremno za Wings for Life, atmosfera pred utrku jako pozitivna
Svijet
USVOJENA REZOLUCIJA
Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava pozivalo na embargo oružja Izraelu
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica bila je krcata Zadranima i turistima, pogledajte koga smo sreli
Zadar
BOKANJAC
ĐIR PO KVARTU (10) Bokanjac, selo na kraju grada: ‘Nitko ne vodi o nama računa, zatrpat će nas smećem…’
Županija
ŠTRAJK
VRTIĆ (NE)ĆE RADITI Štrajk najavljen 13. svibnja, Knez poručuje: ‘Ako im triba donit koji kolač, nek jave’
Zadar
Okupljanje
Bivši učenici Pomorske škole veselo proslavili 45. godišnjicu mature: Ovo je rasadnik profesionalnog kadra
Crna Kronika
PU ZADARSKA