Gost predavač u petak održane radionice kuhanja „Zadar Cooking Class“, projekta zadarske agencije „Terra“, osmišljenog u cilju inovativnijeg pristupa edukaciji kuhanja bio je jedan od najpoznatijih kuhara u zemlji – Mate Janković. Član žirija televizijskog kulinarskog showa “Master Chef Hrvatska” kao i sličnog projekta “Tri, dva, jedan – kuhaj!” zadarskim je polaznicima približio neke od, za većinu prosječnih ljubitelja/ica kuhanja, novih tehnika pripreme piletine. Obrađivalo se odkoštavanje pileta, rezanje piletine na komade, serviranje pilećih prsa, serviranje krilaca, servis batka i zabatka… okupljeni su bili u prilici naučiti kako nadograditi svoje kulinarske sposobnosti kada je u pitanju spomenuta namirnica. Mate je demonstrirao izradu raznih umaka i priloga, izradu pašteta od pileće jetre, izradu džema od luka s five spice začinom i koricom limuna, pripremanje rolade punjene nadjevom od gljiva i začinskog bilja kao i nekoliko drugih delicija.
– Cilj nam je ljudima pokazati da nešto što je obično i što rade svakodnevno i što im je lako dostupno može biti pripremljeno na mnogo više načina nego što se to uglavnom radi. Kroz ovu sam radionicu pokazao polaznicima i kako uštedjeti i vrijeme i novac, nastojeći prije svega ne im pokazati egzaktne recepte već im osloboditi maštu i ohrabriti ih da se usude nadići neka dva, tri načina pripreme piletine i potaknuti ih da se upuste u „avanturu“ i krenu raditi jela koja nisu do sada. U tu svrhu smo koristili neke nove po pitanju standardne piletine začine od soje, meda, kurkume, kumina, chilia, mente… marinirali smo meso s jogurtom, pokazali zapravo koliko se bogastvo krije u gotovo svakoj kuhinji po pitanju sastojaka za jela koje treba znati i usuditi se kombinirati, rezimirao je Janković i dodao kako će na idućim radionicama na programu biti i kompleksnije stvari za ljude koji žele znati još više.
Radionica je brojala desetak ljudi, sve amatera, zaljubljenika u kuhanje.
– Volim kuhati i držim da je ovo jedan odličan projekt. Janković je izvrstan kuhar što me privuklo da se prijavim a u prilog mog dolaska na radionicu je išla i tema – piletina. U mojoj se obitelji piletina rado konzumira stoga sam se rado uključio, naglasio je polaznik Tomislav i dodao da mu se najviše svidjelo što se upoznao s novim metodama otkoštavanja kao i pripremom raznih neuobičajenijih marinada.
Sličan smo odgovor dobili i od polaznice radionice Nives koja je istakla kako je došla kako bi naučila nešto novo.
– Ovo mi je već četvrta radionica na koju sam pristupila i jako sam zadovoljna. Kuham svaki dan i ovo što sam danas vidjela će se već za koji dan naći na mojoj trpezi. Prije svega ću pripremiti smeđi maslac kao i paštetu od jetrice, najavila je gospođa Nives.
Kuhanje je strast i polaznici Ivani. Kaže da ju boravak u kuhinji opušta.
– Tu sam zato što volim kuhanje. Dolazim na sve radionice na koje mogu i zadovoljna sam prilikom da naučim neke nove stvari koje ću, kao i Nives, uskoro implementirati u svoj jelovnik, također najavljuje gospođa Ivana.
najnovije
najčitanije
Moda
MODNA ANALIZA
Prosinac je donio hladnije dane, ali i mnoštvo modnih inspiracija
Hrvatska
Bogdanka i Ljiljana
Priča koja je pokrenula veliku lavinu empatije i humanosti. Majka i kći uselile u novi dom pod Velebitom
Plodovi zemlje i mora
Plavi svijet
Ovo su najskuplje jadranske ribe: Tko će im to kupiti, nenormalno je skupo?
Hrvatska
32. put
Betlehemsko svjetlo mira stiglo pred Zagrebačku katedralu
Zadar & Županija
16. i 17. prosinca
Na Sveučilištu započinju Otvoreni dani sociologije, lovac Sven Marcelić testirat će vaše znanje
Zadar
jaka kiša
Poplavilo novo raskrižje na Bilom brigu!
Crna Kronika
navodni sukob
Hrvoje Bajlo tvrdi da ga je napao pijani gradonačelnik Dukić. Policija opovrgnula tvrdnje
Zadar
opovrgava navode
Dukić o tvrdnjama za napad na Bajla: ‘Navodni novinar već godinama manipulira javnost i službe’
Zadar
CTP APARAT
Pomorska škola zadarskom rodilištu donirala sredstva za kupnju vrijednog uređanja
Zadar
ŠPICA