Maraška se smatra najukusnijom višnjom na svijetu i to potvrđuju kemijske analize, koje pokazuju da je maraška u svojoj postojbini, zadarskom okružju, po koncentraciji ključnih sadržaja prije svega suhe tvari, ali i nekih aromata, superiorna u odnosu na bilo koju drugu višnju na svijetu
Višnja maraška, autohtona hrvatska sorta, jedna je od najvažnijih hrvatskih gastronomskih atrakcija. Smatra se najukusnijom višnjom na svijetu i to potvrđuju kemijske analize, koje pokazuju da je maraška u svojoj postojbini, zadarskom okružju, po koncentraciji ključnih sadržaja prije svega suhe tvari, ali i nekih aromata, superiorna u odnosu na bilo koju drugu višnju na svijetu.
Čuveni liker Maraschino svoju slavu duguje prije svega kompleksnosti okusa višnje maraške, iako se svagdje u svijetu nudi niz kopija koje našem originalu, bez osnovne sirovine koja je tom imenu dala slavu, rade vrlo lošu reklamu. Takozvane maraschino cherries koje se prodaju u svijetu nemaju ništa zajedničko s našom maraškom. To su obično svijetle trešnje koje su izbijeljene, zatim obojene, ušećerene i aromatizirane gorkim bademom pa na kraju nemaju nikakve veze s bilo kojom sortom. Za razliku od drugih višanja, maraške se obično prodaju bez peteljki i to je jedan od načina kako ih prepoznati na tržnici.
Kako bi se očuvala autohtona hrvatska sorta, pokrenut je IPA projekt “Višnja maraška (Prunus cerasus var. Marasca) kao sastojak funkcionalne hrane”, koji financira Europska unija, u sklopu kojega je u Zadru nedavno održana radionica pod nazivom “Višnja maraška kao potencijal za širu paletu proizvoda”. Radionica je održana kako bi ciljane skupine upoznale primjenu novih tehnologija sušenja u proizvodnji funkcionalne hrane te potaknule umrežavanje znanstvenih institucija i lokalnih proizvođača i uzgajivača višnje maraške.
Višnja maraška uzgaja se na području sjeverne i srednje Dalmacije, a najveći broj uzgajivača i proizvođača nalazi se u Zadarskoj županiji, gdje je njezina postojbina. Među najpoznatijim uzgajivačima je Obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Damjanić/Babac iz Poljica, koji su nedavno u restoranu “Pet bunara” u Zadru održali “Šinjorina maruška”, prezentaciju pekmeza od višnje maraške. U sklopu ove prezentacije Mario Arbanas, šef kuhinje u restoranu “Pet bunara”, osmislio je niz jela s višnjom maraškom i pekmezom od višnje maraške. Tako je Mario pripremio zadarsku pašticadu s maraškom, lungić punjen maraškom, rižoto s kozicama i maraškom, savijaču, tri različite torte i pitu sa “Šinjorinom maruškom”. Ovo prilikom Mario pojašnjava kako se priprema lungić punjen maraškom i torta od maraške, delicije koje prijaju u vrućim ljetnim mjesecima.
Torta maraška
Sastojci
150 g prhkog tijesta, 500 g svježih maraški, 250 g šećera, 0,5 l slatkog vrhnja, 0,4 l tučenog vrhnja, želatina
Priprema
Ispeći podlogu od prhkog tijesta u okruglom kalupu. Ohladiti tijesto. Prokuhati šećer, očišćene maraške i slatko vrhnje. U vruću smjesu dodati želatinu, pustiti da se ohladi. U hladnu smjesu dodati tučeno vrhnje. Izmiješati i sve skupa preliti preko pečenog tijesta. Ostaviti da se dobro ohladi i poslužiti.
Lungić punjen maraškom
Sastojci (za 4 osobe)
600 g lungića, 100 g svježih maraški, 50 g maslaca, 0,1 l prošeka, 0,03 l Maraschina, malo temeljca
Priprema
Očistiti višnje. Napuniti lungić maraškama. Lungić popržiti na maslacu sa svih strana da dobije lijepu boju. Potom meso podliti prošekom i Maraschinom te dodati malo temeljca. Sve zajedno pirjati nekoliko minuta da se umak malo poveže. Izvaditi lungić, po širini ga narezati na ploške te preliti umakom. Uz ovako punjeni lungić mogu se poslužiti domaći njoki, hrustavci, kao i kuhano povrće.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
VOŽNJA U PIJANOM STANJU
VOZIO ‘MRTAV PIJAN’ U Gornjem Karinu vozio pod utjecajem alkohola od 2,40 promila
Hrvatska
DOMOVINSKI POKRET
Penava: Ako se ne dogovorimo s HDZ-om, otvoreni smo i za nove izbore
Zadar
IZLOŽBA
GRAFIČKA IGRA 18+ Otvorena izložba srednjoškolskih profesora u Kapetanovoj kuli
Hrvatska
PODACI HNB-A
Hrvati sve više štede. U bankama oročili više od 10 milijardi eura
Hrvatska
MINISTRICA KULTURE I MEDIJA
Obuljen Koržinek: “Mi smo spriječili prevaru. Odgovornost na pojedincima”
Zadar
PREČKA ULICA
U Zadru palo stablo na automobile, vatrogasci i policija na terenu
Crna Kronika
NEPRISTUPAČAN TEREN
Na Viru osoba upala među stijene sa quadom, intervenirale sve službe
Zadar
TRN U OKU ZADAR
‘Sad je tamo potpuni kaos’: Zadrani se žale na gužve na vrhu Puta Bokanjca: ‘Zeleno je pet sekundi…’
Županija
OBAVIJEST
HEP JAVLJA Ove ulice u županiji u četvrtak ostaju bez struje
Hrvatska
NOVO PODRHTAVANJE TLA