Pri kupnji najbolje je birati plodove sa sjajnom narančastom korom, koji su teški za svoju veličinu jer je to jamstvo da sadrže više soka i da su nedavno ubrani
Mandarina je biljka iz porodice rutaceae, a pripada rodu citrus. Zimzeleno drvo sa širokim listovima naraste i do tri metra. Iako sliči svojem srodniku naranči, njena kora se puno lakše guli, kriške lakše odvajaju, a okus joj je slađi. Uzgaja se već preko tri tisuće godina u Ugandi, Japanu i Džibutiju. U Hrvatskoj mandarina najbolje uspijeva u dolini Neretve gdje su odlični uvjeti za njeno plantažno uzgajanje.
Sorta unshiu je najrasprostranjenija u našim krajevima, posebno u dolini Neretve. Cvjeta rano, s mirisnim bijelim cvjetovima, a plodovi sazrijevaju u jesen. Najmanja sorta je clementine koja ima sjajnu koru, slatko i aromatično usplođe i ne sadrži sjemenke.
Vitamin C
Vezano za energetsku i nutritivnu vrijednost treba istaknuti da u 100 grama svježe mandarine ima svega 53 kalorije. Od toga sadrži 13,3 posto ugljikohidrata, 0,8 proteina proteina i 0,3 posto masti.
Od minerala u mandarini se nalaze kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar i mangan. Od vitamina mandarina sadrži vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B6, folnu kiselina, vitamin A i vitamin E.
Prva asocijacija uz citruse je vitamin C. Među narodom se uvriježilo mišljenje da liječi prehladu i ubrzava oporavak. Uz vitamin C, mandarina, ali i ostali citrusi sadrže vrlo zanimljivu skupinu flavona kao što su hesperidin, tangeretin i nobiletin. Ovi nutritivno vrlo vrijedni sastojci nalaze se s unutarnje strane kore i u pulpi plodova. Kako bi se maksimalno iskoristila korica mandarine najprije ju treba dobro oprati, zatim osušiti i samljeti ili grubo naribati te ostaviti u hladnjaku i koristiti prema potrebi. Koricom se mogu obogatiti sokovi, juhe, jela od riže ili tjestenine, može se dodati maslinovom ulju i začinima za marinadu za ribu ili meso.
Zahvaljujući sinergijskom djelovanju vitamina C i flavona, mandarina posjeduje vrlo snažna antioksidacijska svojstva. Konzumiranjem mandarine potiče se zdravlje imunološkog sustava i reducira štetno djelovanje radikala na DNA, koje može uzrokovati rak i ubrzati proces starenja. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje konzumaciju citrusa za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sustava.
Slatko i slano
Aromatično esencijalno ulje mandarine je prirodan antiseptik, štiti organizam od opasne bakterije Staphylococcus aureus. Esencijalno ulje mandarine doprinosi i ublažavanju bolnih grčeva u dišnom, probavnom i živčanom sustavu. Mandarine pozitivno djeluju i na kognitivno zdravlje jer poboljšavaju funkcije mozga i doprinose boljem pamćenju. Također imaju smirujući utjecaj na živčani sustav te se preporučuju kod nervoze i stresa te ublažavanja alergijskih reakcija.
Pri kupnji mandarine prije svega treba obratiti pozornost na sjajnu narančastu koru, a izbjegavati plodove s oštećenom korom. Najbolje je birati plodove koji su teški za svoju veličinu jer je to jamstvo da sadrže više soka i da su nedavno ubrani. Mandarine nisu izdržljive kao ostali agrumi, a u hladnjaku se mogu pohraniti do tjedan dana. Mandarinu osim svježu, može se kupiti i konzerviranu u kompotu ili prerađenu u džem i sirup za napitke.
No najčešće se konzumira svježa neposredno nakon što je oguljena. Često se koriste u voćnim salatama, kao kriške prelivene ili uronjene u čokoladu, kao ukras na tortama od čokolade i kolaču od sira, a izvrsno se slažu s jabukama, kruškama, orašastim plodovima, posebice bademima.
Kod pripreme slanih jela izvrstan je sastojak salatama od povrća, bijelog mesa, tjestenine, kojima daje dozu svježine i egzotike.
Sok od mandarina može biti izvrstan sastojak marinadi za mesa od peradi. Umak od mandarina može se poslužiti sa svinjetinom, teletinom i junetinom, uz meso divljači te jela od tjestenine.
Sve sorte mandarina mogu se koristiti kao i naranče.
MARMELADA OD MANDARINA
Sastojci
1 kg očišćenih mandarina, 1 očišćeni limun, 400 g šećera, 3 kore od mandarine, 1 kora od limuna, žlica meda
Priprema
Koru od tri mandarine i limuna tri puta prokuhati i svaki put promijeniti vodu. Izrezati kore na rezance i pomiješati s očišćenim i izrezanim mandarinama i limunom. Dodati šećer, pustiti da prokuha i smanjiti temperaturu te uz povremeno miješanje kuhati na laganoj vatri 45 minuta. Toplo uliti u sterilizirane staklenke.
SLATKE KUGLICE
Sastojci
100 g keksa petit beurre, 1/2 šalice krupno sjeckanih oraha, 1/2 šalice krupno sjeckanih badema, prstohvat cimeta, vanilin šećer, 100 g crne čokolade, 2 mandarine, 1 šalica kokosa i/ili usitnjenih pistača
Priprema
Izmrviti kekse i pomiješati ih s krupno nasjeckanim lješnjacima. Dodati vanilin šećer, med, cimet i sok mandarina. Crnu čokoladu otopiti na pari, dodati smjesi i sve dobro izmiješati. Oblikovati kuglice, uvaljati ih u kokos ili usitnjene pistače. Ostaviti da se malo ohlade i poslužiti.
TOKANY OD PURETINE
Sastojci (za 4 osobe)
400 g purećih prsa, 40 g maslaca, 150 g šampinjona, peršin, sol, papar, 1 luk, 1 žličica curryja, 200 ml slatkog vrhnja, 2 mandarine, 1/2 dl bijelog vina
Priprema
Pureća prsa narezati na rezance. Sitno nasjeckati luk i peršin, a šampinjone narezati na krupnije komade. Mandarine oguliti, ukloniti bijelu pokožicu pa ih razdijeliti na kriške. U široj tavi na zagrijanom maslacu najprije svijetlo popeći luk, a zatim šampinjone. Dodati peršin i narezano meso. Malo posoliti i popapriti pa umiješajte curry. Sve zajedno malo propirjati i zaliti slatkim vrhnjem. Dodati kriške mandarina, smanjiti temperaturu i pirjati dok meso ne omekša. Potkraj kuhanja zaliti vinom. Uz tokany od puretine poslužiti kuhanu rižu.
najnovije
najčitanije
Zadar
Iz gradskog proračuna
Božićne jelke stigle na zadarske otoke, Grad za njih izdvojio preko 6000 eura
Hrvatska
Predsjednik Vlade
Plenković pozvao sudove da iskoriste stroge kazne protiv femicida
Hrvatska
Polaganje vijenaca
Sjećanje na jednu od najvećih tragedija u pomorstvu: zadarski tanker “Petar Zoranić” gorio 55 dana u Bosporu
Scena
Dvostruko ubojstvo
Za ubojstvo slavnog holivudskog redatelja i njegove supruge osumnjičen njihov sin
Scena
Tvornica kulture Zagreb
Francuski kompozitor, multiinstrumentalist i producent Yann Tiersen vraća se u Zagreb
Scena
Popularni pjevač
Otkriveno gdje je Thompson otišao nakon drugog rasprodanog koncerta u Višnjiku
Županija
65. obljetnica
Preživio je havariju tankera “Petar Zoranić”: ‘Na čelu mi je ostao ožiljak, kad se pogledam u ogledalo, sjetim se poginulih kolega’
Zadar
Erik Pavin
Posjetili smo najpoznatijeg zadarskog ugostitelja: U restoranu ima zid slavnih, pomaže i pjeva punim srcem
Županija
Za aktualnu akademsku godinu
Čak 50 benkovačkih studenata dobit će stipendije od Grada, evo koliko one iznose
Svijet
prisilna eksproprijacija