Subota, 3. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ministar pravosuđa i uprave

Malenica: "Pokušao sam stupiti u kontakt s kolegom iz Zambije, no od toga nije bilo ništa"

Autor: Hina

14.02.2023. 18:54
Malenica:

Foto: Davor Puklavec/PixsellHrvatski ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je u ponedjeljak da je njegova komunikacija sa zambijskom kolegom prestala nakon ponovnog uhićenja osmero Hrvata optuženih za trgovinu djecom i dodao da je pokušao s njime stupiti u kontakt, ali reakcije s druge strane nije bilo.


“Moja komunikacija s ministrom pravosuđa je u jednom trenutku prestala”, kazao je Malenica nakon sastanka parlamentarne većina.


Na dan kada se osmero Hrvata trebalo vratiti u Hrvatsku zambijski kolega “poslao je određenu informaciju o tome”, dodao je Malenica.
“Nakon toga oni su uhićeni i nakon toga više nemam komunikaciju s ministrom pravosuđa. U nekoliko navrata sam pokušao uspostaviti komunikaciju, međutim, nemamo nikakve reakcije”, kazao je Malenica.


Upitan o detaljima nove optužnice, Malenica je kazao da im se stavlja na teret isto kazneno djelo kao i prvi put te da je optužena još jedna osoba – službenica imigracijskog ureda.


“Detaljne informacije nemamo o tome. Očekujemo da u narednom razdoblju određenom diplomatskom aktivnošću dođemo do određenih informacija o samom postupku”, rekao je hrvatski ministar pravosuđa.


“Imamo dosta šture informacije”, dodao je.


Ponovio je da su djeca u sirotištu te da su oni hrvatski državljani.


“Nastavljamo diplomatsku bitku i za odrasle hrvatske državljane i za djecu”, poručio je Malenica.


Osmero Hrvata pritvorenih u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima bit će pušteno da se brane sa slobode kad ispune zadane uvjete, odlučio je u utorak sud u Ndoli.


Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima.


Nakon što je sud povukao prvu optužnicu i naredio im da napuste zemlju, oni su prošli tjedan ponovno uhićeni u zračnoj luci jer je zambijski imigracijski ured u međuvremenu podigao novu koju je proširio na službenicu imigracije u zračnoj luci Ndola.


Na novom ročištu za četiri para u Ndoli, gradu na samoj granici s DR Kongom, nova sutkinja Jene Bwala odredila je ranije u utorak da se oni mogu braniti sa slobode kad ispune zadane uvjete, predaju putovnice, polože jamčevinu i dokažu da imaju regulirano boravište.