Subota, 3. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Slučaj Zambija

Grlić Radman objasnio da pritvoreni Hrvati nisu tražili novac za jamčevinu

Autor: Hina

14.02.2023. 15:40
Grlić Radman objasnio da pritvoreni Hrvati nisu tražili novac za jamčevinu

Foto: Sanjin Strukic/PixsellŠef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman kazao je u utorak da osmero Hrvata pritvorenih u Zambiji pod optužbom da su pokušali trgovati djecom nije tražilo pomoć u prikupljanju jamčevine za obranu sa slobode.


Grlić Radman je na konferenciji za medije, nakon sastanka s brazilskim kolegom Maurom Luizom Ieckerom Vieirom u Zagrebu, kazao kako hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva mogu hrvatskim državljanima odobriti financijska sredstva ako trenutno nemaju novce za povratnu kratu, putni list u slučaju gubitka putovnice i sl., pod uvjetom da potpisom jamče da će novac vratiti.


„Ovdje nitko nije od nas tražio novac za jamčevinu“, odgovorio je Grlić Radman na pitanje novinara jesu li Hrvati pritvoreni u Zambiji tražili novac za jamčevinu.
„Ako traže hranu, potrepštine, to im treba osigurati. To je minimalno što možemo. Najvažnije je da konzularna služba brine o njihovom statusu kao zatvorenika i da im se organizira pravično suđenje“, dodao je.


Osmero Hrvata pritvorenih u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima bit će pušteno da se brane sa slobode kad ispune zadane uvjete, odlučio je u utorak sud u Ndoli, potvrđeno je Hini iz ministarstva vanjskih i europskih poslova.


Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima.


Nakon što je sud povukao prvu optužnicu i naložio im da napuste zemlju, oni su prošli tjedan ponovno uhićeni u zračnoj luci jer je zambijski imigracijski ured u međuvremenu podigao novu. Novost je da je ovaj put podignuta optužnica i protiv službenice imigracije u zračnoj luci Ndola.


Na novom ročištu za četiri para u Ndoli, gradu na samoj granici s DR Kongom, nova sutkinja Jene Bwala odredila je danas da se oni mogu braniti sa slobode kad ispune zadane uvjete, predaju putovnice, polože jamčevinu i dokažu da imaju regulirano boravište.


Brazilski ministar bivši veleposlanik u RH


Grlić Radman je kazao kako su on i brazilski kolega na sastanku u utorak izrazili „obostrano zadovoljstvo ukupnim bilateralnim odnosima dviju zemalja“ te su razgovarali o mogućnosti jačanja suradnje, pogotovo u gospodarskom području.


Prije konferencije za medije potpisani su i sporazumi o suradnji u području obrazovanja i kulture koje su s hrvatske strane potpisali resorni ministri Radovan Fuchs i Nina Obuljen Koržinek.


Mauro Luiz Iecker Vieira, koji je prethodno od 2010. do 2012. bio brazilski veleposlanik u Hrvatskoj, kazao je da je proveo “skoro tri divne godine (u Hrvatskoj) i u osobnom i u profesionalnom smislu“.


„Istina je da Brazil i Hrvatska imaju puno toga zajedničkog“, dodao je Vieira koji je obnašao i ranije dužnost ministra vanjskih poslova Brazila od 2015. do 2016.


Spomenuo je i hrvatsku dijasporu u Brazilu koja je „dala velik doprinos našem kulturnom okruženju“.


Ovo je prvi Vieirin bilateralni inozemni pojest otkako je šef brazilske diplomacije.