Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Pušteni su

Hrvati u Zambiji branit će se sa slobode

Autor: Hina

14.02.2023. 10:37
Hrvati u Zambiji branit će se sa slobode

Foto: Emica Elvedij/PixsellOsmero Hrvata pritvorenih u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima bit će pušteno da se brane sa slobode kad ispune zadane uvjete, odlučio je u utorak sud u Ndoli, potvrđeno je Hini iz ministarstva vanjskih i europskih poslova.


Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima.


Nakon što je sud povukao optužnicu i naložio im da napuste zemlju, oni su prošli tjedan ponovno uhićeni u zračnoj luci jer je zambijski imigracijski ured u međuvremenu podigao novu. Novost je da je ovaj put podignuta optužnica i protiv službenice imigracije u zračnoj luci Ndola.
Na novom ročištu za četiri para u Ndoli, gradu na samoj granici s DR Kongom, nova sutkinja Jene Bwala odredila je danas da se oni mogu braniti sa slobode kad ispune zadane uvjete, predaju putovnice, polože jamčevinu i dokažu da imaju regulirano boravište.


Iduće ročište je 1. ožujka.


Optuženi su za kazneno djelo trgovine djecom u pokušaju sukladno čl. 3A st. 1. i čl. 12. zambijskog Zakona protiv trgovine ljudima.


Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.


Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.