Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Lovrinov: Prerađivači znaju da mljekari nemaju izbora

15.02.2012. 23:00
Lovrinov: Prerađivači znaju da mljekari nemaju izbora


Veliki proizvođači dvoje da će mali mljekari uspjeti u svom zahtjevu za cijenom od 4,09 kuna, jer bi u tom slučaju poticajima trebala reagirati i država


Kriza koja potresa hrvatsko mljekarstvo još je jedan, slažu se stručnjaci, nepotreban prilog aktualnoj nezavidnoj gospodarskoj slici zemlje. U Zadarskoj županiji, na sreću, kriza još nije eskalirala blokadama prerađivača mlijeka, a sve oči uprte su u pregovore u kojima su na jednoj strani proizvođači, a na drugoj strani prerađivači mlijeka.
Dva najveća proizvođača u zadarskom kraju su Vrana d.d. i Vigens d.o.o, koji prerađivačima godišnje isporučuju 8 milijuna litara mlijeka, a o genezi najnovijeg sukoba, za naš list govori član Uprave poduzeća Vrana d.d. Žarko Lovrinov.
Dijalog se vodi na cesti
– Politiku u mljekarskoj industriji Hrvatske definitivno vode prerađivači mlijeka. Mi se proizvođači, jednostavno tome moramo prikloniti. Nažalost, umjesto razgovora i pregovora, cesta počinje biti način dijaloga. Prerađivači, u ovom slučaju Dukat, jednostrano donesu odluku jer znaju da proizvođači nemaju izbora. Krave se moraju musti svaki dan, a dobro se zna što znači prolijevati mlijeko u kanalizaciju, rekao nam je Lovrinov.
Dogovorom između države, prerađivača i proizvođača 2009. dogovoreno je da će se otkupna cijena mlijeka formirati na bazi prosječne cijene u 27 zemalja Europske unije. Na tu se cijenu dodaje tečaj eura, koji je tada bio 7,15 kuna plus dodaci. Proizvođači se i tada nisu do kraja mogli složiti s tom cijenom pa su trpjeli gubitke. U međuvremenu, rasla je cijena mlijeka u EU, a i tečaj je sa 7,15 skočio na 7,5 kuna za euro, što je pogodovalo proizvođačima. Dukat, zapravo grupacija Lactalis koja je kupila bivšu LURU, odlučila je da joj je previše davati 2,65 kuna za litru mlijeka, što je cijena ako udovoljavate svim, daleko strožim kriterijima o kvaliteti mlijeka nego onima u EU, pa je jednostrano cijenu snizio na 2,30 kuna, što je daleko ispod prosječne cijene u EU27. U međuvremenu, naglašava Lovrinov, poskupili su i svi ostali inputi koji se uračunavaju u cijenu mlijeka. Zadarski Vigens najviše mlijeka isporučuje baš Dukatu, a Vrana Sirani Gligora u Pagu i mljekari Mils u Splitu.
Država neće stati na stranu proizvođača
Veliki proizvođači dvoje da će mali mljekari uspjeti u svom zahtjevu za 4,09 kuna, jer bi u tom slučaju u pregovore trebalo, putem poticaja, uključiti i državu.
– Teško da će se dogoditi aktivnija uloga države jer ona trenutačno smanjuje poticaje u poljoprivredi, te nije za očekivati da će stati na stranu proizvođača, kaže Lovrinov.
Lovrinov ukazuje da je najveća greška upravo u sustavu. U zemljama EU postoji stogodišnja tradicija udruživanja u mljekarstvu i zapravo su proizvođači vlasnici prerađivačke mliječne industrije.


 ŠTETA OD LEDA I DO MILIJUN KUNA
Osim mljekarske, u Vrani moraju sanirati i elementarnu nepogodu. Hladno vrijeme i led napravili su veliku štetu na vodoopskrbnom sustavu cijelog poljoprivrednog dobra Vrana. Tek jučer temperatura je počela rasti pa su se cijevi počele odleđivati. Prema riječima Žarka Lovrinova sanirano je 90 posto kvarova u sustavima peradarske i govedarske farme, gdje se šteta procjenjuje na 40, 50 tisuća kuna.
Druga slika je u staklenicima i plastenicima. Samo na slomljenom staklu zabilježena je šteta od 70 do 100 tisuća kuna. Procjenjuje da bi šteta u konačnici mogla iznositi 750 tisuća i milijun kuna, ovisno o tome koliko je led uništio povrtlarske kulture na otvorenim površinama.