Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Eva Kaili

Kovčezi s milijunima u kešu i priča o golemoj korupciji kao iz napete serije na Netflixu

Autor: Portal Novi list

25.12.2022. 18:17
Kovčezi s milijunima u kešu i priča o golemoj korupciji kao iz napete serije na Netflixu

Foto: ReutersAfera oko moguće korupcije u Europskom parlamentu je dostojna uzbudljive televizijske serije. Tu je najprije atraktivna, lukava prvoosumnjičena Eva Kaili koja je na vrhuncu svoje meteorske karijere od televizijske voditeljice postala dopredsjednicom Europskog parlamenta, uz nju i njen, podjednako atraktivan mladi partner Francesco Giorgi, također djelatnik Parlamenta. Tu je onda i nešto stariji, bivši eurozastupnik Antonio Panzeri koji je po svemu sudeći vukao sve konce, piše Deutsche Welle.


A onda je tu i obitelj: svom ocu je Eva Kaili naložila „uhvatiti maglu“ s torbama punim novca, a po svemu sudeći su umiješane i supruga i kćerka Panzerija – Belgija od Italije traži njihovo izručenje.


Sve se vrti oko nevladine organizacije znakovitog naziva Fighting Impunity (Borba protiv nekažnjivosti) koju je osnovao Panzeri u Bruxellesu i koja se teoretski zalagala za kažnjavanje ratnih zločinaca.
Kako se čini, njena glavna zadaća je bila zastupanje interesa „jedne države u Perzijskom zaljevu”, kako se čuje iz belgijskog državnog odvjetništva. Mediji pokazuju prstom na Katar, državi o kojoj je i Eva Kaili u EP održala izrazito pozitivan govor, a sastajala se i s dužnosnicima te zemlje. Ali čini se da je bilo veze i s jednom zemljom nešto dalje od Perzijskog zaljeva, Marokom.


Čašica razgovora


Istraga navodno traje već godinu dana, a u pretresu je zaplijenjeno ukupno 1,5 milijuna eura u gotovini. Optužba glasi: korupcija, pranje novca i stvaranje zločinačke organizacije. No nije isključeno da je u toj raboti bilo i drugih.Na primjer bivši europski povjerenik Grk Dimitris Avramopoulos koji je od zločinačke nevladine udruge dobio 60.000 eura za njegovu djelatnost u nadzornom odboru. Bivši europski povjerenik za unutrašnje poslove i migraciju je navodno napustio Udrugu još početkom 2022., a i Europska komisija se požurila objaviti kako je taj grčki političar i nakon svoje karijere održavao veze sa svojim bivšim kolegama u EK, ali samo da bi „malo probrbrljao“, a ne da bi lobirao.


Ima i drugih europskih političara koje internetska stranica organizacije Fighting Impunity još uvijek navodi kao članove nadzornog odbora, ali koji uglas tvrde kako nikad nisu dobili niti eura i kako već godinu dana nemaju ništa s njom.


S druge strane, EK je objavila kako ova nevladina udruga nije niti navedena u registru lobista i zastupnika jer navodno „nije nikad niti tražila kontakt” s europskim povjerenicima i službama Komisije.


Ostala bez mame


Kad se čuje obrana Eve Kaili, teško je zadržati suze: ona je nedužna, ništa nije znala, a uopće nije znala niti za vreće s novcem u njenom stanu. Kako netko može pomisliti držati je u istražnom zatvoru kad upravo u ovim blagdanskim danima njena dvogodišnja kćerkica treba svoju mamu?Nadležni sud nije bio impresioniran: određen je produžetak pritvora za još mjesec dana, detalji obrazloženja nisu prodrli u javnost. I tata djevojčice, partner Kaili ostaje u pritvoru tako da će blagdane provesti s djedom, već spomenutim kurirom s novcemkoji može biti sretan što i on nije iza rešetaka.


Mediji se natječu „iz povjerljivih izvora“ dobiti više informacija o istrazi, ali neke navode izrijekom osporavaju i odvjetnici optuženih. Tako se čuje kako je partner Eve Kaili svu krivicu preuzeo samo na sebe i na sve ostale optužene kako bi oslobodio Kaili. S druge strane, bivša potpredsjednica EP je preko odvjetnika optužila životnog partnera iz Italije za „izdaju”.


I Katar se trudi odbiti svaku umiješanost u ovaj skandal i korupciju, upozoravajući kako bi to moglo „imati posljedice“ za odnose EU s tom bogatom zemljom. To će imati u svakom slučaju jer se i Europski parlament užurbano trudi „oprati ruke”: odluka o ukidanju viza za Katar je odgođena do daljnjeg, a i dužnosnici te zemlje se radije izbjegavaju.


I to nije sve


Kad je riječ o samoj Evi Kaili, još daleko prije svake sudske presude njena politička karijera izgleda završena: ne samo da ju je EP izbacio iz predsjedništva, nego je isključena i iz grčke stranke Pasok.


Predsjednica parlamenta, Maltežanka Roberta Metsola najavljuje „velike reforme“ i o evidenciji lobističkih organizacija, baš kao i više pažnje što dužnosnici to čine „u slobodno vrijeme“. Jer kako se čini po izjavi Metsole, možda toga ima i još: nadležne službe EU već neko vrijeme blisko surađuju s belgijskim vlastima na otkrivanju “sumnjive kriminalne mreže”, rekla je predsjednica Europskog parlamenta.


Eva Kaili / Foto Reuters


Sada se čuje o još jednoj mogućoj „talijanskoj mreži“ gdje je i jedan sindikalni dužnosnik te još nekoliko eurozastupnika i dužnosnika Parlamenta, a većina njih su navodno Talijani. Povrh svega, Panzeri je osnovao i još jednu udrugu za koju se sad živo zanimaju i istražitelji i mediji.


Bilo bi možda previše lijepo da iza čitave istrage stoji državni odvjetnik neosporivog integriteta, ali kako piše belgijski list La Libre, to je po svemu sudeći istražni sudac Michel Claise kojem je osobit izazov borba protiv velikih i moćnih. Ali je i sklon „malčice nategnuti“ zakone i propise – i koji nije uvijek uspješan u svojim optužbama, piše DW.


U svakom slučaju, o Kaili i društvu ćemo još mnogo toga i još dugo slušati: mjesecima, možda i godinama…