Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

NEVRIJEME PRIJETI

Korlaet: Sve gradske službe u Zagrebu u pripravnosti zbog mogućeg nevremena

Autor: Hina

04.08.2023. 18:00
Korlaet: Sve gradske službe u Zagrebu u pripravnosti zbog mogućeg nevremena

Foto: Igor Kralj/PIXSELLZbog nevremena s obilnim padalinama i vodenog vala iz Slovenije koji se očekuju u petak i za vikend, u Zagrebu su u pripravnosti sve gradske službe, poručio je u petak zamjenik zagrebačkog gradonačelnika i načelnik Stožera Civilne zaštite Luka Korlaet. U pripravnosti su postrojbe Civilne zaštite, žurne službe i gradska poduzeća koje su proteklih tjedana efikasno čistile grad i rješavale probleme nakon olujnog vremena, kazao je Korlaet te dodao da su sjednici Stožera civilne zaštite u petak nazočili predstavnici vatrogasaca, hitne pomoći, policije, općih postrojbi Civilne zaštite, Vodoopskrbe i odvodnje, Zrinjevca, Čistoće i Zagrebačkih cesta.


Budući da će nadolazeće nevrijeme, prema informacijama iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), biti drukčije od prethodnog jer neće biti jakog vjetra, već se očekuju obilne oborine, u najvećoj pripravnosti je “Vodoopskrba i odvodnja” s 18 interventnih ekipa, kao i Hrvatske vode s četiri interventne ekipe. Iz zagrebačke Gradske uprave pritom su istaknuli da Grad Zagreb ima prednost što ima oteretni kanal Sava – Odra koji može preuzeti eventualni vodeni val.


Dodali su i da su svi slivnici pregledani i očišćeni pa je znatno povećana apsorpcija sustava oborinske odvodnje, no sukladno postojećim kapacitetima samog sustava. Stoga su upozorili građane da ne ulaze u vodu dublju od 25 centimetara, ni automobilom niti osobno, kao ni u drugu vodu kojoj ne mogu procijeniti dubinu. Naglasili su da je Centar 112 također spreman s povećanim brojem djelatnika, a da u hitnim situacijama ne bi bilo preopterećenja navedenih linija, važno je da građani brojeve hitni službi (112, 192, 193 i 194) zovu samo u situacijama kada je ugrožen život ili imovina, a da ostale, manje opasne probleme, prijavljuju nakon što se nevrijeme smiri.