Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

ZBOG NEVREMENA

Sve operativne snage i sudionici Civilne zaštite u visokoj pripravnosti

Autor: Hina

04.08.2023. 15:45
Sve operativne snage i sudionici Civilne zaštite u visokoj pripravnosti

Foto: Jurica Galoic/PIXSELLZbog najavljenog nevremena i obilnih kiša, sve operativne snage i sudionici sustava Civilne zaštite stavljeni su u visoku pripravnost, izvijestili su iz Ravnateljstva Civilne zaštite u petak te pozvali građane na područjima sklonima poplavama da budu posebno oprezni. “Pozivaju se građani na područjima sklonima poplavama da budu posebno oprezni, ne kreću na put ako ne moraju, prate vijesti i preporuke nadležnih tijela te da pravodobno poduzmu potrebne sigurnosne mjere”, izvijestili su te dodali da će od 4. do 6. kolovoza sve operativne snage i sudionici sustava Civilne zaštite biti u visokoj pripravnosti.


Poručili su i da radi smanjenja rizika od poplava, Ravnateljstvo Civilne zaštite, u dogovoru s čelnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, stožerima Civilne zaštite, žurnim službama i operativnim snagama, poduzima sve potrebne preventivne mjere kako bi se zaštitili građani i imovina te pravovremeno reagiralo u slučaju izlijevanja rijeka ili poplava na područjima s visokim rizikom.


Postoji mogućnost otvaranja ustave Prevlaka kako bi se rasteretila Sava


Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, obilna akumulirana oborina i oborina koja se još očekuje na području uzvodnih susjednih država, Slovenije i Austrije, uzrokuje daljnji značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save. Te rijeke bi tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana mogle doseći iznimno visoke vodostaje i protoke. S obzirom na to da iz susjedne Slovenije Savom dolazi povećani protok, postoji mogućnost otvaranja ustave Prevlaka, kako bi se višak vode preusmjerio kroz Lonjsko polje i rasteretila Sava, najavili su.
Prema upozorenju Glavnog centra obrane od poplava i hidrološkim prognozama, visine vodostaja rijeke Save aktivirat će se oteretni kanal Sava-Odra u popodnevnim satima. U tijeku su pripreme za zatvaranje cestovnih prijelaza.


Također, prognoza obilnih oborina tijekom dana na području sjevernog Jadrana, Gorskog kotara, Like, središnje i sjeverozapadne Hrvatske, a kasno popodne i u noći na području srednjeg i južnog Jadrana može uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava, upozorili su. Budući da se, kako su dodali, u županijskim centrima 112 očekuje veliki broj poziva građana, iz Ravnateljstva Civilne zaštite apelirali su da se broj 112 zove samo u hitnim situacijama kako bi se pomoć najprije pružila onima koji su najugroženiji jer je, istaknuli su, primarni zadatak prvenstveno spašavanje ljudskih života, a tek onda imovine.


Upute za poplave: Pripremite pitku vodu, odazovite se žurnoj evakuaciji…


Ujedno su ponovili upute za vrijeme poplave: premjestite vrijedne stvari na povišena mjesta, pripremite pitku vodu jer će nakon poplave možda biti zagađena (tijekom poplave nemojte piti vodu iz vodovoda, bunara i drugih izvora), budite pripravni na evakuaciju s ruksakom za hitne situacije.


Ako nadležne službe pozovu na žurnu evakuaciju, odmah postupite prema pozivu kako biste iskoristili preporučene evakuacijske rute prije njihovog potapanja, a ako ste zatočeni u vašoj kući zbog poplave, pokušajte se uzvisiti što je više moguće. Isključite glavne izvore struje, plina i vode, a ako ste na otvorenom udaljite se od mjesta ugroženog poplavom. Također, izbjegavajte hodanje kroz sve poplavne vode, ne prolazite kroz vodu automobilom, biciklom ili nekim drugim prijevoznim sredstvom. Ako ste u automobilu i ne možete se bez rizika prevesti do sigurne pozicije, odmah ga napustite i popnite se na povišeno mjesto. Pomozite drugima u vašoj blizini, osobito ranjivim članovima obitelji, teško pokretnima, bolesnima, djeci, osobama s invaliditetom te svima ostalima kojima je potrebno. Ako je prekasno za evakuaciju domaćih životinja, ostavite prostore u kojima borave otvorene kako bi mogle izaći. Ako možete, povedite sa sobom kućne ljubimce, a u suprotnom omogućite im slobodno kretanje.


Slušajte obavijesti na televiziji i radiju. Nakon poplave surađujte sa žurnim službama u čišćenju prostora, uklanjanju lešina uginulih životinja, provedite dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju objekata, bunara i otvorenih prostora kako biste izbjegli zdravstvene rizike. Pratite vremenske prognoze i upozorenja DHMZ-a kako biste na vrijeme poduzeli potrebne mjere zaštite, a ako morate na put, stanje na cestama obavezno provjerite na stranicama Hrvatskog autokluba, stoji u uputama Ravnateljstva Civilne zaštite.