Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

DAN POBJEDE

Božinović redarstvenicima u Topuskom: Vi ste bili prvi od prvih

Autor: Hina

04.08.2023. 16:45
Božinović redarstvenicima u Topuskom: Vi ste bili prvi od prvih

Foto: Arif SitnicaTopuskom je, u znaku odavanja počasti poginulim braniteljima, svečano obilježena 33 godišnjica utemeljenja prve naoružane braniteljske postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik, a potpredsjednik Vlade i ministar Davor Božinović poručio im je da su oni bili “prvi od prvih”.


Na svečanoj akademiji okupili su se brojni pripadnici te postrojbe i njihove udruge, a kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, odnosno Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je dan postrojavanja postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik, 5. kolovoza 1990., jedan od najznačajnijih datuma hrvatske povijesti.


Janović: Najvrijedniji su krenuli prvi


“Ti, tada mladi ljudi, prvi su se odazvali pozivu predsjednika Tuđmana, koristivši mogućnost ondašnjeg zakonodavstva da se formiraju u sastavu pričuvnih snaga tadašnjeg MUP-a. Tako je i prvi otpor agresoru pružen od strane policajaca. To je i jedinstven primjer u svijetu da su prvi udar agresora na sebe primili pripadnici policije, njih 1.700, a sve ostalo je povijest”, rekao je Božinović.
Iz te postrojbe, kako je rekao, kasnije su nastale i mnoge slavne braniteljske postrojbe. “Prvi hrvatski redarstvenik je priznat kao prva borbena postrojba u Domovinskom ratu, pa smo i mi u MUP-u po njima nazvali našu Policijsku akademiju, jer je tada zapravo označen početak stvaranja suvremene policije”, istaknuo je te zaključio: “Vi ste bili prvi od prvih, i hvala vam na tome”.


Kao izaslanik ministra Tome Medveda, odnosno Ministarstva hrvatskih branitelja, nazočne je pozdravio državni tajnik Špiro Janović, koji je rekao da su najvrijedniji domoljubi prvi digli glavu i krenuli u obranu zemlje, te da borba za bolju Hrvatsku još traje. Najavio je da će istaknutu zastavu postrojbe ponijeti sutra, 5. kolovoza, u Knin i priključiti je svim drugim ratnim zastavama.


Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak podsjetio je na doprinos, ali i žrtve koje je ta županija podnijela u Domovinskom ratu, a o ratnom putu Prvog hrvatskog redarstvenika govorili su predsjednik Udruge Zdravko Lončar i predsjednik županijske podružnice udruge Mato Fofić.


U sklopu svečanosti položeni su vijenci na spomenik poginulim braniteljima, služena je sveta misa, a svečanost su nastupom obogatile članice Vokalnog ansambla Lipe.


Foto: Davor Božinović/PIXSELL


Božinović zbog crvenog alarma ide u ugrožena područja


Potpredsjednik Davor Božinović tijekom poslijepodneva je u Kotar šumi sudjelovao u svečanosti obilježavanja 28. obljetnice pogibije zapovjednika 57. brigade HV „Marijan Celjak“, brigadira Stjepana Grgca – Grge, tijekom VRO “Oluja”.


Na pitanje novinara, Davor Božinović je najavio da će nakon boravka u Sisačko-moslavačkoj županiji, zbog najavljenog crvenog alarma, obići ugrožena područja od vremenskih nepogoda.


“Provjerit ćemo kakva je situacija na najkritičnijim mjestima na Savi, ali ćemo otići i prema Karlovcu. Sve službe Hrvatskih voda, Civilne zaštite i policije su u visokom stanju pripravnosti jer ovolika količina padalina je iznenadila naše kolege u Sloveniji, pa se ja prioritetno danas posvećujem tome”, rekao je Božinović, uz napomenu da će u slučaju potrebe o intervencijama odlučiti struka.


Dodao je da će, što se tiče večerašnjeg prijema Predsjednika RH u Kninu, on tamo imati svog izaslanika, jer mu je obrana od mogućih vremenskih nepogoda prioritet.