Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

BATINA IMA DVA KRAJA

Kinezi zabranili prodaju čipova iz američkog Microna, izgovor isti kao američki

Autor: T.I.

22.05.2023. 18:15
Kinezi zabranili prodaju čipova iz američkog Microna, izgovor isti kao američki

Foto: ReutersBilo je pitanje vremena kad će Kina početi odgovarati istom mjerom SAD-u na njihove zabrane prodaje hardvera i softvera kineskih tehnoloških tvrtki zbog navodne brige za nacionalnu sigurnost. Nakon desetina tvrtki, od Huaweija do ByteDancea koji drži megapopularnu društvenu mrežu TikTok sa sličnim optužbama da manipuliraju podacima građana i špijuniraju za Komunističku partiju Kine i tamošnju vojsku, sad je kineska vlada odlučila naložiti svojim proizvođačima računalne opreme koja se smatra osjetljivom da prestanu kupovati proizvode najvećeg američkog proizvođača memorijskih čipova, Micron Technology Inc.Bez ulaženja u detalje, baš kao i kad američka vlada zabranjuje kinesku tehnologiju, u šest rečenica jučer je kineski internetski regulator (i cenzor), državna Uprava za kibernetički prostor, na svojoj web stranici objavio da Micronovi proizvodi imaju neodređene “ozbiljne mrežne sigurnosne rizike” koji predstavljaju opasnost za kinesku informacijsku infrastrukturu i utječu na nacionalnu sigurnost.
Odluka nije donesena preko noći, Kina je još 4. travnja objavila da će proizvode Microna staviti pod reviziju. Rezultat je bio predvidljiv, iako je Kina zapravo vrlo oprezna u tome kako parirati SAD-u u ovom ratu i odgovoriti protumjerama, a da ne naštete vlastitoj industriji.Uostalom, bez obzira što su Kina i SAD u sve otvorenijem gospodarskom ratu, ekonomske veze Kine i SAD-a gusto su isprepletene, tisuće važnih američkih gospodarskih subjekata i dalje proizvode u Kini i Kini to odgovara, ali je sve manje ovisna o znanju, tehnologiji i novcu za Zapada.


Amerikancima je to jasno i nakon desetljeća eksploatacije i maksimiziranja profita u državi s jeftinijim resursima i jeftinom radnom snagom, migriraju prema Indiji i drugim dalekoistočnim zemljama gdje mogu u potpunosti ili bar djelomično ponoviti kineski scenarij.